Noile recomandări din partea institutului American Heart Association conţin şapte măsuri pe care trebuie să le respectăm pentru a ne menţine creierul sănătos şi a preveni declanşarea demenţei pe fondul înaintării în vârstă, conform medicalnewstoday.com, preluat de MedLive.ro.
Cu timpul, arterele noastre tind să se blocheze din cauza depozitelor de grăsime şi a altor toxine, colectate din mediul înconjurător şi din alimentaţie. Acest proces poartă numele de ateroscleroza şi reprezintă un factor important de risc pentru declanşarea bolilor coronariene, anginei pectorale şi a afecţiunilor renale cronice.
În plus, ateroscleroza poate conduce la manifestarea atacurilor de cord şi a accidentelor vasculare cerebrale.
Noile recomandări, publicate recent în revistă de specialitate “Stroke”, subliniază faptul că mulţi dintre factorii ce cresc riscul aterosclerozei pot afecta, de asemenea, sănătatea pe plan cognitiv, în special în rândul persoanelor în vârstă.
“Cercetările arată care sunt factorii majori ce contribuie la declanşarea bolii Alzheimer. În urma studiilor efectuate de-a lungul timpului am aflat care sunt cei şapte factori care contribuie la declanşarea accidentului vascular cerebral, responsabili şi pentru declanşarea bolii Alzheimer şi a altor tulburări neurodegenerative,” declară Dr. Philip Gorelick, medic neurolog şi profesor de medicină moleculară în cadrul Michigan State University College of Human Medicine. Iată care sunt regulile de care trebuie să ţinem cont pentru a preveni atacul de cord, accidentele vasculare cerebrale şi insuficienţă pe plan cognitiv: gestionarea tensiunii arteriale; controlul colesterolului; menţinerea unui nivel optim al zahărului în sânge; efectuarea activităţii fizice; adoptarea unei diete alimentare sănătoase; pierderea în greutate; renunţarea la fumat.
“Arterele care transportă sânge către creier se pot îngusta sau deteriora, ceea ce duce la apariţia demenţei. Vestea bună este că gestionarea factorilor de risc poate păstra arterele puternice şi îmbunătăţi starea de sănătate a creierului pe termen lung,” mai adăugă Dr. Philip Gorelick.
Recomandările subliniază şi importanţa respectării acestora cât mai timpuriu, întrucât ateroslecroza poate debuta încă din copilărie.
Anual se diagnostichează peste şapte milioane de cazuri de demenţă la nivel mondial, iar până în anul 2030 această cifră poate creşte până la 75 de milioane de oameni, avertizează specialiştii.