Nicoleta Dumitrescu
„Ora Guvernului” – prezentată parţial şi pe la ştiri – ce a avut loc luni, în Parlament, a demonstrat, dacă mai era cazul, că aleşii, fie de la putere, fie din opoziţie, tot de circ se ţin. Unii de circul contrelor, ceilalţi – de ridicat statui din vorbe pentru ei înşişi, considerând că alţii mai deştepţi şi mai buni, nu neapărat frumoşi, nu sunt.
Aşa se face că noua sesiune parlamentară, cea de toamnă, a debutat cum nu se poate mai bine, pe de o parte liberalii acuzând PSD-ul de „terorism fiscal”, în timp ce aceştia din urmă nu mai prididesc în a-şi asuma creşterea economică, de peste 5%, considerată a fi cea mai mare din UE.
Puse cap la cap, declaraţiile celor două tabere nu fac altceva decât să ducă la concluzia că istoria din Casa Poporului, considerată cea mai importantă instituţie a statului, se repetă. Este vorba despre istoria conform căreia, cei ajunşi la putere sunt un fel de zei coborâţi pe pământ şi care, în mărinimia lor, nu fac decât bine, ajutându-i, în mod special, pe cei năpăstuiţi. De cealaltă parte, cei care se consideră că stau pe postamentul opoziţiei nu fac altceva decât să pună să se deruleze veşnicul disc, cel în care, criticând, arată cu degetul spunând „n-aţi făcut, n-aţi dres, o să vedeţi ce o să se întâmple”.
În condiţiile în care s-a tot bătut moneda pe schimbarea comportamentului politic, era de aşteptat ca politicienii din ambele tabere să-şi schimbe un pic atitudinea măcar din punct de vedere verbal. Or, luni, în Parlament, discursurile liberalilor şi ale premierului Mihai Tudose –
acesta fiind, după cum s-a văzut, şi ca un fel de purtător de cuvânt al PSD – au demonstrat că atât cei din opoziţie, cât şi cei de la putere mai au mult până când, din punct de vedere comportamental, vor putea atinge pragul… maturităţii. Şi asta deoarece, prin atitudinea afişată, politicienii nu fac altceva decât să arate ca nişte copii răzgâiaţi şi care, în funcţie de toane, fie ţipă ca din gură de şarpe pârându-i pe ceilalţi că „iote ce-au făcut”, fie se bat cu pumnul în piept zicând „eu sunt cel mai tare, prostule!”
Din păcate, cu o astfel de atitudine nu se poate ajunge nicăieri. Mai grav este însă faptul că, deşi nu este pentru prima dată când cei de la putere şi opoziţie se contrează în Parlament, niciuna dintre părţi nu reuşeşete să înveţe din propriile greşeli. Şi asta în condiţiile în care, în ambele tabere, sunt cam aceiaşi oameni. Dar, după cum s-a văzut, nimeni nu vrea să cedeze, totul fiind pe principiul care pe care. Iar care pe care a fost şi când cei de la PNL au spus că premierul are în gură …prune distilate, făcând pe surzii şi că n-ar înţelege ceea ce spune şeful Guvernului, în timp ce acesta din urmă, luându-i apărarea ministrului Cuc pe tema drumurilor de mare viteză, le-a dat replica liberalilor că n-a călcat nimeni pe autostrada Orban.
Ca o concluzie, ar fi de aşteptat ca politicienii să nu se mai comporte ca nişte copii răzgâiaţi. Şi asta deoarece românii s-au cam săturat de circ, iar dincolo de cifre, cei mai mulţi duc dorul şantierelor care, cu adevărat, fac dovada că ţara se mişcă. Restul sunt doar vorbe!

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentVorbe intelepte
Articolul următorOful cititorului