Premierul Mihai Tudose a cerut ieri implementarea în cel mai scurt timp a unui sistem integrat de alertare a populaţiei în situaţii de risc major, prin mesaj de urgenţă transmis pe telefonul mobil, a anunţat Guvernul. „Sistem Alert“ va fi dezvoltat şi implementat de ANCOM, IGSU, STS în colaborare cu operatorii de telefonie. Soluţiile tehnice au fost stabilite în cadrul unui grup de lucru constituit din reprezentanţi şi experţi ai entităţilor menţionate, care au avut prima întâlnire ieri .
„Sistem Alert“ va funcţiona prin emiterea unor mesaje de alertă specifice transmise abonaţilor pe telefonul mobil, nu doar printr-un simplu SMS, după modelul celor deja existente şi funcţionale în alte state europene. Alertele vor fi emise în funcţie de situaţiile de urgenţă apărute la nivel regional – fenomene meteo extreme, incendii majore, risc de explozii, alte calamitaţi şi situaţii de risc.
În paralel cu implementarea sistemului de alertă va fi demarată o campanie de informare publică şi pregătire a populaţiei pentru utilizarea acestui sistem.
Preşedintele României, Klaus Iohannis, a cerut tot ieri Guvernului să explice dacă au fost respectate procedurile în situaţii de criză şi cine se face vinovat de neglijenţă, precum şi dacă informările meteorologice au fost emise la timp. Totodată, şeful statului a solicitat Executivului să implementeze de urgenţă un sistem de avertizare rapidă a populaţiei.
La rândul său, ministrul de Interne, Carmen Dan, a spus la Timişoara că există discuţii cu operatorii de telefonie mobilă pentru identificarea unor soluţii de avertizare prin SMS, în situaţii de urgenţă.
Totodată, Carmen Dan a amintit că anul trecut DSU a lansat o aplicaţie prin care sunt transmise în timp real informaţii despre fenomenele meteo periculoase. La acest moment, ar exista aproximativ 100.000 de utilizatori.

Recomandări în caz de furtună sau tornadă ale pompierilor prahoveni

În contextul în care furtuna abătută, duminică seara, în județele Timiș, Caraș Severin și Arad s-a soldat cu opt morți, mai mult de o sută de răniți și pagube materiale, dar și al atenționărilor meteorologice privind schimbarea vremii, în sensul răcirii, al apariției ploilor și al intensificărilor de vânt, lnspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Prahova recomandă cetățenilor ca, în caz de astfel de intemperii, să se adăpostească în locuințe sau alte spații care le asigură protecția și să deconecteze aparatura casnică.
De asemenea – se mai arată într-un comunicat de presă al instituției – , pentru limitarea posibilelor pagube generate de vântul puternic, parcarea autoturismelor se va realiza în zone ferite, la distanță față de copaci sau stâlpi de electricitate.
“În scopul prevenirii efectelor negative provocate de instabilitatea atmosferică, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Șerban Cantacuzino” al judeţului Prahova recomandă cetăţenilor să îndepărteze copacii sau ramurile uscate, care pe timp de vijelie ar putea cădea şi provoca victime ori pagube materiale”, se mai spune în documentul de presă.
Totodată, pentru situațiile în care se înregistrează episoade de furtună sau tornadă, ISU Prahova face următoarele recomandări: pregătiți un plan de urgenţă pentru familia dumneavoastră, care să cuprindă numele, adresa şi telefonul unei persoane de contact din afara localităţii; stabiliți locurile considerate sigure (subsol sau pivniţă, birouri sau mese solide etc.); feriți-vă de locuri considerate periculoase (ferestre, uşi etc.); verificați şi actualizați rezervele de urgenţă; învățați să acordați primul ajutor; instalați în exterior protecţii pentru geamuri etc.
De asemenea, în timpul unei furtuni sau al unei tornade se recomandă următoarele măsuri: stați înăuntru şi evitați zonele din apropierea ferestrelor şi uşilor; evitați să utilizați liftul, dat fiind riscul posibilităţii întreruperii energiei electrice; dacă sunteți afară, stați departe de copaci, ziduri, semne de circulaţie, linii de electricitate şi alte obiecte care pot cădea şi vă pot răni; ascultați la radio sau urmăriți la televiziune informaţiile şi instrucţiunile autorităţilor locale;utilizați telefonul doar pentru a anunţa eventuale pericole sau distrugeri; fiți pregătit să evacuaţi locuinţa în cazul în care este necesar.