Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează potențialii beneficiari că până la data de 06 octombrie 2017, ora 17:00, se depun cererile de sprijin pentru accesarea schemei de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire și crearea de suprafețe împădurite”, aferentă Măsurii 8 „Investiții în dezvoltarea zonelor împădurite și îmbunătățirea viabilității pădurilor”, Submăsura 8.1 „Împăduriri și crearea de suprafețe împădurite” din cadrul PNDR 2014 – 2020, sesiunea 2/ 2017.

  • Schema de ajutor de stat contribuie la domeniul de intervenție 5E – Promovarea conservării și a sechestrării carbonului în agricultură și silvicultură.
  • Alocarea financiară pentru sesiunea 2/ 2017 este de 50.000.000 de euro.
  • Valoarea maximă a sprijinului public pentru un proiect acordat în baza schemei de ajutor de stat, care înglobează toate costurile standard aferente Primei 1, respectiv Primei 1 și Primei 2, după caz, plătite pe durata de aplicare a contractului de finanțare, este de 7.000.000 de euro.
  • Înainte de depunerea cererii de sprijin, solicitantul sprijinului trebuie să parcurgă etapele de identificare a suprafețelor care urmează a fi împădurite în IPA Online, de elaborare a proiectului tehnic de împădurire și de obținere a avizului pentru proiectul tehnic de împădurire de la Garda Forestieră.
  • Solicitantul sprijinului trebuie să îndeplinească toate condițiile prevăzute în schema de ajutor de stat și detaliate în Ghidul Solicitantului pentru schema de ajutor de stat aprobat prin Ordinul Ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale nr. 287/2017, publicat pe site-ul APIA: www.apia.org.ro, secțiunea „Măsuri de sprijin și IACS”, subsecțiunea „Măsuri delegate din PNDR”.
  • Cererile de sprijin se depun la Centrele Județene APIA însoțite de documentele specificate în Ghidul solicitantului, iar selecția acestora se va efectua conform prevederilor Regulamentului de organizare și funcționare al procesului de selecție și al procesului de verificare a contestațiilor aprobat prin Ordinul Ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale nr. 362/ 2016 și publicat pe site-ul APIA.
  • Anunțarea rezultatelor selecției se va face prin notificarea beneficiarilor de către Centrele Județene APIA ca urmare a publicării pe site-ul APIA a Raportului de selecție aprobat de către directorul general al DGDR – AM PNDR.

Termenul limită pentru vizarea carnetelor de rentier

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că s-a publicat în Monitorul Oficial nr. 699, ORDINUL 296/ 2.327 pentru modificarea anexei la Ordinul ministrului Agriculturii, Pădurilor și Dezvoltării Rurale și al ministrului Finanțelor Publice nr. 1.272/26.503/2005 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor titlului XI “Rentă viageră agricolă” din Legea nr. 247/ 2005 privind reforma în domeniile proprietății și justiției, precum și unele măsuri adiacente, care aduce următoarele modificări/ completări importante:

  • Beneficiază de rentă viageră agricolă și persoana care a fost pensionată pe caz de boală, gradele I și II, a cărei pensie de invaliditate devine pensie pentru limită de vârstă, indiferent de vârsta de pensionare. Rentierului aflat în această situație i se recunoaște dreptul la renta viageră agricolă ca urmare a verificării deciziei emisă de comisia de expertiză medicală, care atestă pensia de invaliditate și a deciziei pentru pensia pentru limită de vârstă.
  • Art. 5 din OMADR nr. 1.272/26.503 se completează cu o excepție pentru anul 2017, cea privind termenul limită de vizare a carnetelor de rentier:
    “(2) Prin excepție de la alin. (1), pentru anul 2017, persoanele care solicită vizarea carnetului de rentier agricol se prezintă personal ori prin mandatar/curator/tutore, până la data de 29 septembrie 2017, la oricare centru județean al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, respectiv al Municipiului București”. Astfel, pentru a intra în posesia rentei viagere cuvenite pentru anul 2016, adresăm rugămintea rentierilor să își vizeze carnetele de rentier agricol până la data de 29 septembrie 2017.
  • IMPORTANT! Prezenţa anuală a rentierilor la sediul centrelor judeţene ale Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură pentru vizarea carnetelor de rentier agricol este o condiţie esenţială pentru a beneficia de renta cuvenită aferentă anului 2016.
  • Plata rentei viagere agricole, conform prevederilor art. 6 alin. 1 şi alin. 2, din Legea 247/2005 Titlul XI, se efectuează într-o singură rată anuală, până la data de 30 noiembrie a anului următor celui pentru care aceasta este datorată, prin raportarea la cursul mediu de schimb valutar calculat de Banca Naţională a României din anul pentru care aceasta se datorează, prin mandat poştal sau virament bancar.

Centrul Județean APIA Prahova își desfășoară activitatea la adresa: Bulevardul Independenței nr. 12, Ploiești, telefon 0244.514.518. (4297)