Violeta Stoica
Județul Prahova va beneficia, prin intermediul Programului Operațional Infrastructură Mare 2014-2020, de fonduri în valoare totală de 46 de milioane de euro din Fondul de coeziune al Uniunii Europene pentru continuarea, respectiv, inițierea lucrărilor la infrastructura de apă, canalizare și stații de tratare și de epurare a apelor uzate.
Bogdan Toader, președintele Consiliului Județean Prahova, a confirmat, pentru ziarul Prahova, că este vorba despre fazarea masterplanului apă-canal,
inițiat pentru teritoriul județului Prahova în perioada de programare 2007-2013, dar și despre lucrări noi de alimentare cu apă și de canalizare atât pentru mediul rural, cât și pentru cel urban, acolo unde serviciile publice sunt deficitare din acest punct de vedere.
Circa 30 de procente din suma totală alocată județului Prahova prin POIM – infrastructura de apă și apă uzată – se vor folosi pentru finalizarea contractelor de lucrări fazate, adică transferate din perioada anterioară de programare pe actuala perioadă de programare 2014-2020.
Reprezentanța Comisiei Europene la București a dat publicității, în urmă cu două zile, informația potrivit căreia Corina Crețu, comisarul european pentru politică regională, a aprobat investiții în valoare de 46 de milioane de euro pentru construirea și modernizarea a șapte stații de tratare a apei în județul Prahova, având ca beneficiari 167.000 de locuitori.
Stațiile de tratare a apei din județul Prahova și alte lucrări fazate fac parte dintr-o listă de șase mari proiecte de infrastructură privind gestionarea rețelelor de apă din România, pentru care se va aloca suma de 155 de milioane de euro din Fondul de coeziune al Uniunii Europene.
Corina Crețu, comisarul european pentru politica regională, a declarat că “politica de coeziune investește pentru ca fiecare cetățean să aibă în permanență acces la apă curată, protejându-se astfel, în același timp, atât sănătatea acestora, cât și mediul înconjurător”.
Prahova se află pe locul al doilea ca valoare a finanțării în cadrul acestor proiecte de infrastructură în gestionarea apei, după județul Vaslui.
70% din bani – direcţionaţi către lucrări noi
Președintele CJ Prahova a precizat pentru ziarul Prahova că aproximativ 30% din fondurile alocate infrastructurii de apă/canalizare/stații de tratare a apelor uzate vor fi direcționate către finalizarea lucrărilor neterminate, iar restul de 70% vor fi folosite pentru lucrări noi în aglomerări rurale (care trebuie să adune peste 10.000 de locuitori), dar și în zone urbane. Pe de altă parte, de exemplu, la Valea Doftanei, pentru că este o localitate retrasă, care nu va putea fi inclusă într-un sistem comun pentru un proiect privind infrastructura de apă și apă uzată, ar putea fi vorba despre o excepție de la regulă, având în vedere că această comună numără circa 7.000 de locuitori.
Bogdan Toader afirmă că, în general, lucrările aferente contractelor semnate în prima etapă a implementării masterplanului apă-canal pentru județul Prahova au ajuns la un stadiu fizic de circa 70%, restul fiind fazate pentru finanțarea prin POIM, ceea ce s-a și întâmplat. În unele situații, întârzierile au fost cauzate și de unele avize date de alte instituții, cum ar fi Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere, care a avizat efectuarea unor lucrări doar pe timpul nopții (pe DN1, în zona Văii Prahovei).
În alt caz, pe de altă parte, constructorul a reziliat unilateral contractul de lucrări (iar CJ a contestat rezilierea), iar într-un altul, va fi nevoie de scoaterea la licitație pentru a doua oară a contractului de lucrări.
Pentru lucrările noi, adică pentru cheltuirea “grosului” banilor care vor veni de la Fondul de coeziune al UE, va fi nevoie de parcurgerea etapelor de asigurare a consultanței, de proiectare și, ulterior, de semnare a contractelor de lucrări pentru modernizarea infrastructurii de apă-canal. Prima etapă a fost parcursă, prin semnarea contractului de consultanță
cu firma Eptisa pentru pregătirea aplicației de finanțare și a documentațiilor de atribuire pentru proiectele noi.