Violeta Stoica

Primăria Ploiești va apela la o firmă specializată în expertizarea calității terenurilor, pentru a se afla dacă există posibilitatea ca pe câteva zeci de hectare din estul municipiului să apară noi spații industriale nepoluante. Încă de la începutul acestui an, primarul Ploieștiului, Adrian Dobre, declara că sunt puține terenuri libere și de dimensiuni considerabile pe raza orașului pe care ar putea să apară noi spații industriale care să revigoreze economia localității.
Practic, singura suprafață de teren care ar putea deveni zonă economică în dezvoltare este aceea situată în apropiere de Centura de Est a municipiului Ploiești, spre platforma Teleajen. Însă, din datele existente, cele câteva zeci de hectare sunt contaminate, fiind nevoie de expertiză pentru evaluarea stării terenurilor respective.

Potrivit caietului de sarcini – parte a documentației elaborate pentru organizarea licitației destinate desemnării unui expert – Primăria Ploiești are nevoie de elaborarea unei expertize tehnice privind calitatea terenului în suprafață de 33,67 de hectare, din estul municipiului Ploiești, care figurează ca fiind un sit contaminat.
Prin această expertiză, se face un prim pas pentru analizarea posibilității de atragere de noi investiții în zona de est a Ploieștiului, așa cum anunța primarul Adrian Dobre în luna martie a acestui an.

terenPotrivit documentației întocmite de reprezentanții municipalității, pentru reabilitarea acestui teren și revitalizarea zonei este necesară evaluarea stării actuale privind poluarea acestuia cu produse chimice sau orice tip de substanțe poluante, prin comandarea unei expertize, iar ulterior, după finalizarea acesteia, să fie demarate procedurile pentru reintroducerea terenului de zeci de hectare în circuitul socio-economic, eventual pentru ridicarea unei zone de industrii nepoluante, după cum menționa Adrian Dobre la începutul acestui an.
Expertiza ar trebui să arate gradul de poluare a mediului din zona respectivă, atât la suprafață, cât și în sol și apa subterană, să identifice tipul de poluant cu care este infestat terenul, inclusiv determinarea concentrației și a altor indicatori specifici. Pe de altă parte, expertul ar trebui să identifice și poluatorul, dacă acest lucru va fi posibil, în funcție de tipul poluanților care vor fi descoperiți pe terenul respectiv, precum și să stabilească lucrările și costurile necesare decontaminării celor 33 de hectare de teren.
Ploieștiul duce o lipsă acută de terenuri, iar noi zone industriale sau comerciale ar putea apărea fie în cadrul unor foste întreprinderi de stat care încă mai dețin spații și terenuri, fie la marginea orașului, undeva între platforma Teleajen și Centura de Est. Primarul Ploieștiului, Adrian Dobre, a declarat, în cadrul dezbaterii pe buget care a avut loc la începutul anului, că în oraș nu mai există terenuri prea multe pentru apariția unor noi investiții. Ar fi doar circa 20 de hectare de teren în apropiere de Centura de Est, însă nici în acest caz situația nu ar fi prea clară, din cauza faptului că nu sunt cunoscute toate rețelele din subsolul suprafeței respective.
În plus, alte circa 40 de hectare de teren ar fi grevate printr-un protocol semnat cu Ministerul Mediului pentru realizarea unei perdele forestiere și, mai mult decât atât, Ploieștiul ar avea “onoarea” de a deține nici mai mult, nici mai puțin de 33 de hectare de teren contaminat, respectiv suprafața care va fi expertizată.
Valoarea estimată a contractului de prestări servicii de expertizare se ridică la 109.243 de lei fără TVA.