Bachetbalistul Alexandru Gheorghe (CSU Ploiești) a prins un loc în selecționata “sub 14 ani” a României, la un puternic turneu internațional

Bogdan Chitic
Campion național “U14” cu ACS Dan Dacian București, în sezonul 2016-2017, acolo unde a evoluat sub formă de împrumut, de la CSU Ploiești, din luna ianuarie a acestui an, jucătorul de baschet Alexandru Gheorghe s-a numărat printre cei peste 90 de sportivi, băieți și fete, care au luat parte la cantonamentul de la Sighetu Marmației, dedicat juniorilor de generație 2003 care au urmat etapele programului național “Performbaschet”.
9-bDupă un stagiu întins pe durata a 10 zile, cu câte două antrenamente în fiecare zi, susținute în sala de sport a Colegiului Tehnologic Forestier, din Sighetu Marmației, la care, alături de Alexandru Gheorghe, au mai participat și alți patru baschetbaliști ploieșteni – Pavel Brânză, Dorian Ioniță, Bogdan Dumitrescu (CS Sevlar) și Ingrid Vârlan (CSȘ Ploiești), jucătorul legitimat la CSU Ploiești a fost singurul oprit în lotul naționalei “U14”, care, în aceste zile, participă la turneul internațional Kolindros (Grecia), alături de reprezentativele țării gazdă, Spaniei, Ciprului, Palestinei și Bulgariei. În primul joc al turneului, România a învins selecțioata similară a Bulgariei, cu 77-44, Alexandru Gheorghe fiind titular și trecându-și în cont 8 puncte.
Despre programul “Performbaschet” și obiectivele sale pe termen lung, Alexandru Ardelean, coordonatorul proiectului la nivel național, a declarat pentru ziarul Prahova, în exclusivitate, următoarele:
“Am avut parte de o evoluție bună din partea tuturor componenților lotului, la meciul de debut, cu Bulgaria. Unul dintre lucrurile care ne bucură foarte mult este faptul că băieții trag tare la antrenamente și nu ne confruntăm cu acte de indisciplină sau probleme de atitudine. Activitatea lotului național, la această categorie de vârstă, implică un alt stil de joc comparativ cu cel de la echipele de club, acolo unde, de multe ori, juniorii iau acțiuni pe cont propriu și își asumă, în unele momente, responsabilitatea unor aruncări, însă băieții au înțeles perfect ideea în sine și s-au comportat și acționat ca atare, pe tot parcursul procesului de triere de la Sighetu Marmației, dar și la acțiunile ulterioare. În acest moment, pe baza evoluției pe care o vor avea la turneul din Grecia, ținând cont și de faptul că vorbim despre o selecție destul de mare, vom mai realiza câteva etape de triere, urmând ca la lot să mai apară și alte nume. Nu vrem să oferim o certitudine copiilor după acest turneu, întrucât nu dorim să-i facem să se relaxeze la antrenamente știind că au locul garantat în echipă pentru Balcaniada din luna decembrie. Privim această generație pe termen lung, deoarece vrem să observăm cum evoluează copiii și să mai schimbăm acolo unde este nevoie, dacă acest lucru o va cere”.
Componența selecționatei masculine “U14” (generația 2003) a României: Vlad Marinov (LPS Bihorul Oradea), Radu Ivănescu (CSȘ Nr. 1 Constanța), David Oprea (Știința București), Alexandru Ionescu (ACS Dan Dacian București), Cristian Cerbu (CSU Sibiu), Octavian Ilie (CSȘ Tg. Jiu), Alexandru Gheorghe (CSU Ploiești), Marian Cochelea (ACS Dan Dacian București), Toma Alistari (Știința București), Luca Năstruț (LPS CSȘ Satu Mare), Cristian Uscă (LPS Bihorul Oradea), Robert Licurici (BC Lions Craiova). Antrenori: Vlad Pora și Ioan Dan.

Antrenori de peste Ocean, la Sighetu Marmației

Definitivarea componenței reprezentativei “sub 14 ani” a României a fost rezultatul unui amplu proces de selecție, care s-a întins pe o perioadă de un an, pe parcursul sezonului 9-c2016-2017, în cadrul programului “Performbaschet”, la nivel național, și a culminat cu stagiul centralizat de pregătire de la Sighetu Marmației. Acțiunea din județul Maramureș, desfășurată la finalul lunii iulie și începutul lui august, a presupus alte trei “ramuri” de triere, dintre cei 55 de băieți și cele 33 de fete, din întreaga țară, fiind păstrați, la final, câte 12 sportivi în cadrul fiecărui lot național de categorie “U14” (generație 2003), masculin și feminin.
Mai întâi, cei 22 de tehnicieni români, dar și trei antrenori americani – Chris Dial, Dustin Karrer și Clifton Ellis, arondați companiei “The Basketball Embassy”, care colaborează și în alte state europene, precum Muntenegru, Bulgaria, Macedonia, Kosovo, Republica Moldova, Turcia sau Suedia – au desfășurat un prim proces de triere, prin implementarea programului “Youth Development Fund ”. Ulterior, s-a trecut la nivelul intermediar, și anume derularea procesului de instruire pentru juniori, pentru ca, la final, pe baza întocmirii fișelor de lucru pentru fiecare jucător, să aibă loc mult așteptata selecție pentru copiii care au participat la evenimentul “Perform Baschet”.