Ana Maxim
Ministrul Economiei, Mihai Fifor, însoțit de doi secretari de stat, a efectuat ieri o vizită de lucru în Prahova, la o serie de obiective aflate în subordinea ministerului pe care îl conduce, respectiv la Salina Slănic, Uzina Mecanică Plopeni și Uzina Electromecanica Ploiești. În cursul după amiezii, acesta a susținut o conferință de presă la sediul PSD Prahova, la care au mai participat președintele Consiliului Județean Prahova, Bogdan Toader, și parlamentari prahoveni. Ministrul a punctat faptul că a dorit să viziteze cele două uzine aflate în portofoliul Ministerului Economiei și care dețin un rol foarte important la nivel național. “Electromecanica Ploiești are în derulare un contract, zic eu important, cu Ministerul Agriculturii, cu posibilități de dezvoltare. Este vorba despre sistemul național antigrindină și de dotările pe care le face Electromecanica în acest sens – mă refer la sistemul de rachete și la rachetele pe care le furnizăm Ministerului Agriculturii. Pe de altă parte, suntem în dialog – zic eu destul de extins – cu parteneri străini care ar dori să vină și să investească la Electromecanica Ploiești. Este vorba despre producători de rachete care ar dori să investească în retehnologizarea fabricii și în dezvoltarea unui proiect de rachete la Ploiești”, a precizat Ministrul Economiei. Referindu-se la domeniul apărării, acesta a mai menționat că orice parteneriat cu investitorii străini este un parteneriat “pentru retehnologizare, pentru transfer de tehnologie și pentru producție în România a unui produs care ulterior să fie considerat produs românesc, omologat NATO”. În ceea ce privește Uzina de la
Plopeni, ministrul a precizat că se dorește găsirea unei modalități de a transfera, către Consiliul Județean sau către Primăria Plopeni, a unor suprafeţe de teren necesare pentru dezvoltarea parcului industrial din această localitate. “Ne dorim ca activitatea întreprinderii să fie una flexibilă, să putem să investim acolo, să retehnologizăm și să devenim jucători importanți în piață. Până la urmă este singura forjă care mai funcționează în țară în domeniul industriei de apărare”, a precizat Mihai Fifor. Acesta și-a propus ca în perioada următoare să viziteze fiecare județ în care există uzine ale industriei de apărare, obiectivul fiind acela de a încerca acoperirea nevoilor de înzestrare ale armatei române, în condițiile în care Guvernul și-a asumat alocare a 2% din Produsul Intern Brut pentru înzestrarea armatei.
Referindu-se la Salina din Prahova, acesta a precizat că ministerul pe care îl conduce va căuta în scurt timp o soluție legală astfel încât Mina Unirea – partea turistică a minei de sare de la Slănic – să poată fi preluată de Consiliul Județean Prahova, care dorește să realizeze investiții pentru a pune și mai mult în valoare acest obiectiv turistic. Oficialul a precizat că reprezentanții Ministerului Economiei vor începe chiar astăzi discuțiile pentru găsirea soluției legale. În prezent, mina este administrată de Societatea Națională a Sării – Salrom, care aparține de Ministerul Economiei. “Vreau să afirm cu toată tăria faptul că suntem deciși să ajutăm Consiliul Județean în acest proiect de a prelua partea turistică a Salinei de la Slănic. Acolo sunt foarte multe investiții de făcut, există posibilitatea de a atrage fonduri europene importante, există o axă de finanțare pentru astfel de proiecte. Lucrăm împreună cu colegii de la Consiliul Județean Prahova și, în săptămânile următoare, cu siguranță vom face un transfer în ceea ce priveşte administrarea acestei societăţi sau vom găsi calea legală prin care Salina să meargă spre Consiliul Județean pentru ca instituţia să poată să investească în această Salină”, a mai precizat Ministrul Economiei. Acesta a adăugat că, prin investiții, acest obiectiv poate deveni unul cu adevărat spectaculos și un punct important pe harta turistică a României. La rândul său, președintele Consiliului Județean Prahova, Bogdan Toader, a punctat faptul că se poate realiza și o asociere între CJ și Primăria Slănic pentru preluarea Salinei, având în vedere că ambele instituții doresc să sprijine modernizarea acesteia.