Violeta Stoica
Creșterile salariale din sistemul administrației publice au stârnit invidii dar și curiozități din partea tuturor angajaților de la privat în toată România. Și în județul Prahova, luna iulie a însemnat majorarea semnificativă – în unele cazuri dublarea – veniturilor funcționarilor publici, dar și ale personalului contractual. Potrivit legislației privind transparența în administrația publică, hotărârile consiliilor locale și cele ale consiliilor județene, dar și anunțurile destinate informării publicului, trebuie publicate atât pe site-urile oficiale ale instituțiilor publice, dar și prin afișare la sedii.
Cum multe dintre primăriile din județul Prahova nu au nici măcar o pagină web funcțională, dar și mai multe nu au actualizate datele de ani buni, transparența administrației publice devine din ce în ce mai opacă sau… parțială!
Pentru mulți dintre angajații din sistemul administrației publice locale, creșterea salarială aplicabilă de la 1 iulie și aprobată în forurile locale de decizie, respectiv consiliile județene sau consiliile locale, a fost un șoc în sensul pozitiv al cuvântului. Nu același lucru se poate spune despre mulți dintre angajații din sistemul privat, care, în afară de unele excepții, se învârt în jurul salariului mediu pe economie. În Prahova, ultima raportare a Direcției Județene de Statistică referitoare la salariul mediu arăta că venitul salarial mediu brut era, în luna mai, la nivelul de 3043 lei, iar salariul mediu net era, în aceeași lună, de 2177 lei/salariat.
Din această lună, angajații din sistemul administrației publice locale prahovene se pot considera printre cei mai fericiți salariați de pe teritoriul județului, având în vedere că se ajunge ca, în cazul funcțiilor publice de conducere (secretari, directori generali) să se depășească un salariu de bază de 10.500 de lei. De fapt, cel mai mic salariu de bază – pentru funcționarii publici referenți debutanți – pare să fie în jurul sumei de 2000 de lei.
Pare să fie, pentru că nu toate autoritățile publice locale au publicat hotărârile în baza cărora s-au majorat semnificativ salariile. Printre primăriile care, deși dețin site-uri ale localității, nu au publicat hotărârile care au condus la creșterea salariilor angajaților se află inclusiv unele dintre cele mai bogate, respectiv Blejoi și Ariceștii Rahtivani.
• Venituri diferite, de la caz la caz
Consiliul Județean Prahova, Primăria Ploiești și Primăria Câmpina – instituții mai obișnuite să respecte (chiar dacă nu în totalitate) relația cu publicul și cu mass-media – au postat hotărârile privind stabilirea salariilor de bază pentru funcțiile publice de conducere, de execuție și pentru funcțiile contractuale.
Potrivit anexelor la hotărârea privind nivelul salarizării în rândul aparatului de specialitate al Consiliului Județean Prahova, secretarul județului poate avea un salariu de bază (care include și sporul de vechime la nivel maxim) cuprins între 9.650 și 10.550 de lei, un director general și arhitectul șef – între 9.100 și 10.100 de lei, un director executiv – între 8.700 și 9.800 de lei, iar un director executiv adjunct – între 8.150 și 9.150 de lei.
La polul opus, nivelul salarial de bază cel mai redus în rândul funcționarilor publici este de 2.285 de lei, în cazul unui debutant, la gradația zero (adică fără spor de vechime).
La Primăria Ploiești, după aprobarea în cadrul Consiliului Local Ploiești a nivelului salariilor de bază, se ajunge ca secretarul primăriei să aibă un salariu de bază de 10.440 de lei, un director general – de 9570 de lei, arhitectul șef – 9.570 de lei, un director executiv – 9.440 de lei, iar la polul opus, cel mai mic salariu pentru referent debutant – de 1.886 de lei.
La Primăria Câmpina, secretarul unității administrativ-teritoriale se poate încadra până la 7.903 lei salariu de bază, arhitectul șef și directorii executivi – maximum 7.656 de lei. Tot la Câmpina, un referent debutant poate câștiga maximum 2.030 de lei.
La toate funcțiile de execuție prezentate mai sus, salariile de bază nu cuprind sporurile de vechime.
Surprinzător, la Primăria Brazi (una dintre cele mai bogate comune prahovene) nu sunt și cele mai mari salarii de bază. Comparând salariile din primăriile Brazi și Bărcănești, deși funcționarii publici de conducere (secretarul comunei și șefii de servicii) au salarii de bază mai mari la Primăria Brazi, trecând la funcțiile publice de execuție, lucrurile se inversează în multe dintre cazuri. Astfel, dacă la Brazi un referent debutant poate să aibă un salariu brut (fără spor de vechime) de 2.204 lei, la Bărcănești, pentru aceeași funcție, un funcționar public poate să aibă salariul brut de 2.400 de lei.
Revenind la nivelul transparenței în cadrul multor autorități locale prahovene, sunt de menționat localitățile Brebu și Târgșoru Vechi. Deși hotărârile adoptate de consilierii locali au fost publicate, transparența este… opacă, pentru că anexele care arătau care este, de fapt, nivelul salariilor de bază aprobate în luna iulie lipsesc cu desăvârșire.