Nicoleta Dumitrescu
După câte situaţii şi lucruri din România dezvăluie o întreagă nebunie, dându-se impresia că, în fiecare an, ciclic, se inventează fie roata, fie apa caldă, pare, uneori, că sunt şanse ca lucrurile să se schimbe, dacă se şi doreşte acest lucru. Iar semnele, în ultimul caz, par că ar veni dinspre şeful Guvernului, urarea care i-ar trebui adresată, în acest caz, fiind: „Să-l ţină Dumnezeu!“
Concret, analizând ultimele declaraţii şi luări de poziţii ale premierului Mihai Tudose, ceea ce se poate observa este faptul că acesta vorbeşte, pe anumite teme, şi din postura de cetăţean. A cetăţeanului care a avut copiii la şcoală, dar şi care s-a lovit de „pretenţiile” băncilor, inclusiv atunci când pui bani în cont şi nu când soliciţi împrumut, dacă e să dăm doar două exemple concrete în care premierul a ţinut să-şi arate nemulţumirea în mod public. Concret, pentru că mai e un pic şi începe noul an şcolar, primul ministru a ţinut să spună care este punctul lui de vedere în legătură cu ceea ce se întâmplă în privinţa tipăririi manualelor. Astfel, subliniind faptul că există posibilitatea ca manualele să fie declarate de importanţă naţională, ceea ce ar însemna ca tipărirea să se facă, în viitor, la tipografia Monitorului Oficial, premierul a ţinut să spună că nebunia manualelor din ultimii ani a fost generată de războiul dintre edituri”, situaţie care, de fapt, s-a împământenit de ani buni. Astfel, spunând că „parcă am luat-o razna complet”, acesta pare că vrea să împingă lucrurile spre bine, militând pentru ideea că ar trebui tipărite două tipuri de manuale, pentru profil real şi uman. Mai mult, a considerat că nu mai trebuie mers pe ideea reeditării manualelor pentru că, de la un an şcolar la altul, Ştefan cel Mare, de pildă, nu câştigă şi nici nu pierde o luptă în plus…Cât priveşte mult hulitul „Manual de sport”, luându-l un pic în braţe, protector, pe ministrul Educaţiei, şeful Guvernului a spus că „domnul ministru a fost declicat”, în sensul că acesta nu a spus că a fost obligat să se iasă pe piaţă cu manualul respectiv, pus în programa şcolară, firesc, de nişte băieţi mai deştepţi! Prin urmare, scoţând la suprafaţă ceea ce se împământenise, de ani buni, în sistemul de învăţământ – nebunia manualelor, să-l ţină Dumnezeu pe premier tot aşa, adică să şi pună în aplicare cam tot ceea ce zice. Nu de alta, dar ar cam trebui să fie îndepărtate, măcar uşor-uşor, mai toate încrengăturile ţesute în diverse domenii, ori de câte ori s-a considerat că există o cât de mică portiţă deschisă, care s-a dovedit a fi mare aducătoare de profit.
Mai mult, dacă premierul Mihai Tudose a mărturisit că, personal, s-a „fript” şi în relaţia cu băncile – dând ca exemplu situaţia când a avut un cont în bancă, iar după doi ani s-a trezit că suma depusă s-a înjumătăţit din cauza comisioanelor – întrucât totul pleacă de la bani, ar fi de aşteptat ca, de acum încolo, uşor-uşor să se mai schimbe ceva în bine şi în România. Iar faptul că premierul anunţă posibile schimbări tocmai pentru că s-a pus în postura unui cetăţean obişnuit, poate fi un semn că se poate vedea, în sfârşit, celebra luminiţă de la capătul tunelului…