România este printre statele europene cu cei mai mulţi tineri care nu urmează studii, dar nici nu muncesc, potrivit datelor Eurostat. Iar numărul lor creşte. Oficiul European de Statistică a prezentat rezultatele unei cercetări, pe grupa de vârstă 20-24 de ani, a ocupării tinerilor în toate statele membre. Statistica a vizat procentul tinerilor, din această categorie de vârstă, care nu urmează vreo formă de învăţământ, nu sunt cuprinşi în vreun program de pregătire şi nu au slujbă. Practic, este vorba despre tinerii care stau degeaba.
La nivelul întregului bloc european, procentul acestora era, în 2016, de 16,7% din totalul tinerilor din această grupă de vârstă. Nivel care s-a menţinut constant în ultimii 10 ani, la nivelul UE. Însă discrepanţele dintre ţări sunt enorme, iar evoluţiile nu sunt simetrice. Astfel, în 2016, ţara cu cea mai mare pondere a acestor tineri în totalul grupei de vârstă era Italia, cu 29,1%. Practic, un tânăr din trei cu vârsta cuprinsă între 20 şi 24 de ani stă degeaba. La polul opus este Olanda, unde acest procent este de doar 6,9%.
România este, din păcate, în partea superioară a clasamentului, chiar pe locul doi, după Italia, cu un procentaj de 23,6%. Practic, un tânăr din patru cu vârsta cuprinsă între 20 şi 24 de ani stă degeaba. Eurostat a prezentat şi evoluţia fenomenului în ultimii zece ani, date ce arată din nou rău pentru România, care se află în rândul ţărilor în care acest fenomen s-a amplificat, în loc să scadă. Astfel, ponderea tinerilor care nu muncesc, dar nu urmează vreo şcoală sau vreo pregătire a crescut cu aproape 5 puncte procentuale în perioada 2006-2016. Este a cincea cea mai mare creştere iar liderii acestui top negativ sunt ciprioţii, în cazul cărora creşterea este de 5 puncte procentuale. Cea mai bună evoluţie din toată Uniunea Europeană a avut-o Bulgaria, ţară cu care România se compară des. Ponderea tinerilor care nu fac nimic, în această categorie de vârstă, a scăzut cu aproape şapte puncte procentuale, aşa că rata a ajuns la doar 22,7%, deci mai mică decât în România.