Românii au o imagine tot mai bună asupra Uniunii Europene şi sunt mai optimişti în privinţa viitorului UE, relevă un sondaj Eurobarometru, dat publicităţii miercuri de Comisia Europeană.
Românii au declarat al patrulea cel mai mare nivel al încrederii în Uniunea Europeană dintre cetăţenii blocului comunitar: 57% dintre respondenţii români au spus că tind să aibă încredere în UE, iar 36% că tind să nu aibă încredere.
În topul încrederii în UE sunt Lituania (65%), Luxemburg (61%) şi Finlanda (57%).
În ceea ce priveşte imaginea pe care o au asupra Uniunii Europene, 51% dintre români au spus că au o imagine total pozitivă – ţara noastră ocupând, alături de Lituania, locul al cincilea în clasamentul percepţiei bune asupra blocului comunitar. Percepţia pozitivă a românilor faţă de UE este în creştere cu un punct procentual în mai 2017 faţă de toamna anului 2016.
În schimb, 12% dintre români au o imagine total negativă faţă de UE, în scădere cu un procent faţă de toamna lui 2016. De asemenea, 36% au declarat o percepţie neutră asupra UE, procent staţionar.
În topul percepţiei total pozitve asupra Uniunii Europene sunt irlandezii (58%), luxemburghezii (57%), bulgarii (55%) şi portughezii (54%).
De remarcat că respondenţii din Polonia, o ţară cu un partid de guvernământ critic la adresa Uniunii Europene (PiS), sunt destul de sus în privinţa imaginii pozitive a cetăţenilor faţă de UE: 50%. Dintre polonezi, imagine negativă asupra UE au numai 11%, sub nivelul din România.
În privinţa viitorului Uniunii Europene, 67% dintre români sunt optimişti, procent staţionar în mai 2017 faţă de toamna anului 2016. În schimb, 28% ditre români sunt pesimişti faţă de viitorul UE, nivel în scădere cu 1 punct procentual în mai 2017 faţă de toamna anului 2016.
Pe primele locuri la euro-optimism sunt: irlandezii (77%), luxemburghezii (73%), maltezii (71%), danezii (70%). Şi polonezii au declarat un nivel de optimism în viitorul UE mai mare decât românii, 69%.
În ceea ce priveşte problemele care afectează în acest moment Uniunea Europeană, romanii se gândesc în principal la terorism (47%), imigraţie(33%) şi la situaţia economică (15%).
În schimb, când vine vorba despre propria ţară, românii cred că principalele probleme cu care se confruntă România sunt: asistenţa socială şi sănătatea (32%), situaţia economică (28%), creşterea preţurilor şi inflaţia (23%).
Referitor la problemele cu care se confruntă ei înşişi, în viaţa de zi cu zi, respondenţii din România au indicat: asistenţa socială şi sănătatea (27%), creşterea preţurilor şi a costului vieţii (25%), situaţia financiară (20%), condiţiile de trai (20%).