Petre Apostol
Capitala României a fost, de curând, gazda Campionatelor Naţionale de Şah pe echipe la categoria juniorilor, competiţie la care au fost prezenţi atât prim-ministrul ţării, Mihai Tudose, cât şi ministrul Tineretului şi Sportului, Marius Dunca. Întrecerea a fost arbitrată de Radu Cătălin Chirilă și Andrei Furcă – arbitri şefi.
La cele trei probe din competiţie, şah clasic, şah rapid şi şah blitz, au participat 125 de echipe, cu sportivi cu vârste cuprinse între 5 și 20 de ani. Iar printre protagoniştii campionatelor s-au regăsit şi reprezentanţi de la Clubul Sportiv Universitar Ploieşti (președinte Napoleon Antonescu, director Octavian Bădiceanu), care a participat cu opt echipe, conduse de Constantin Țurlea (căpitan), ajutat de Dariana Didiliuc şi Dragoş Catereniuc.
Clubul ploieştean a reuşit să cucerească, în total, opt medalii la campionatele de la Bucureşti, dintre care trei de argint şi cinci de bronz. Două dintre medaliile de la CSU Ploieşti au fost obţinute la cea mai importantă probă a competiţiei, cea de şah clasic.
La categoria fete 18 ani, echipa ploieşteană a devenit vicecampioană naţională, formaţia fiind alcătuită din Alexandra Pătru (categoria a II-a, Elo 1572), Ana Coman (categoria a II-a, Elo 1410), Andrada Popa (categoria a II-a, Elo 1442), în ordinea în care au evoluat la mesele de concurs. Sportivele ploieştene au obţinut cinci puncte după şase runde programate, încheind la un punct în urma formaţiei care şi-a trecut în cont titlul naţional, Universitatea de Vest Timişoara.
În plus, Alexandra Pătru a ocupat locul întâi în clasamentul individual la masa de concurs 1, cu trei puncte din patru partide disputate.
La şah clasic, pentru clubul ploieştean a mai punctat echipa de băieţi 16 ani, alcătuită din Andrei Bulău (candidat de maestru, Elo 2003), Marius Colac (categoria I, Elo 1955) şi Mihai Ştefan (categoria I, Elo 1888), care a obţinut medalia de bronz. Şahiştii ploieşteni au încheiat competiţia cu patru victorii, o remiză şi o înfrângere, adunând nouă puncte, cu unul mai puţin faţă de primele două clasate, CS Sig-Mar Sighetu Marmaţiei, respectiv Universitatea de Vest Timişoara.
La proba de şah rapid, CSU Ploieşti a mai bifat încă două medalii, cea mai strălucitoare dintre ele fiind obţinută de echipa de băieţi 16 ani, alcătuită tot din Andrei Bulău, Marius Colac şi Mihai Ştefan. După medalia de bronz cucerită la şah clasic, ploieştenii au mai câştigat şi medalia de argint la şah rapid, aceştia încheind neînvinşi competiţia, bifând patru victorii şi două remize în cele şase partide disputate.
Astfel, cu zece puncte în total, CSU Ploieşti a încheiat pe locul al doilea, la un punct în urma echipei de la Universitatea de Vest. De menţionat şi faptul că Andrei Bulău a adunat 4,5 puncte, fiind al treilea în clasamentul individual.
Tot la şah rapid a mai punctat şi echipa de fete 18 ani, Alexandra Pătru, Ana Coman şi Andrada Popa adăugând în palmaresul grupării prahovene încă o medalie de bronz.
Proba de şah blitz a mai adus încă patru medalii clubului ploieştean. Echipa de fete 18 ani a urcat, din nou, pe podium, cucerind medaliile de argint, cu un total de opt puncte (patru victorii şi două înfrângeri, la un punct de primul loc, obţinut de CSU Vest Timişoara), în vreme ce şi băieţii de la categoria 16 ani au mai câştigat o medalie de bronz, cu nouă puncte (patru victorii, o remiză şi o înfrângere, la egalitate cu echipa de pe locul secund – Sig-Mar Sighetu Marmaţiei – şi la un punct în urma campioanei Univ. de Vest Timişoara).
Totodată, echipa de băieţi 12 ani, în componenţa Şerban Cristian, Mastalos Iannis și Chivu Răzvan, a obținut medalia de bronz, cu zece puncte (la egalitate cu a doua clasată – CS Univ. de Şah Bucureşti 1, la un punct în urma primei formaţii din ierarhie – Clubul Central de Şah Bucureşti 1). Iar echipa de fete 10 ani, alcătuită din Preda Alessia, Neagoe Ana și Ferar Cezara, a câştigat, de asemenea, medalia de bronz, cu 11 puncte, la un punct în urma primelor două clasate: CSM Bucureşti, respectiv ACS MMI „Andrei Murariu” Bucureşti.
De remarcat este faptul că, sub culorile Clubului Sportiv Universitar Ploieşti, au debutat ploieştenii David Ungureanu, Ştefan Ungureanu, Andrei Vizireanu, Mihai Roșu și Raisa Gheorghe, dar şi copii promiţători din comuna Lipăneşti, anume Cristian Militaru (5 ani), Dragoș Barbieru (7 ani), Iustin Barbieru, Victor Niță, Sebastian Stan, Mihai Militaru, Andrei Miloiu, Mara Borza, precum și Bogdan Lisii (8 ani), din comuna Ciorani. Menţionăm şi că participarea sportivilor din Lipăneşti a fost posibilă datorită primăriei comunei, unde se desfășoară cursuri de şah de performanţă.