Petre Apostol
Coordonatorul echipei de volei Tricolorul LMV Ploieşti, Jose Manuel Carrasco Angulo, are o vară plină de acţiune cu reprezentativa Venezuelei, naţională la care îndeplineşte rolul de căpitan. În vârstă de 28 de ani, jucătorul sosit la Ploieşti în urmă cu un an a participat cu selecţionata ţării sale în Liga Mondială, organizată de Federaţia Internaţională de specialitate, în luna iunie, iar săptămâna trecută a luat parte la Cupa Pan Americană, desfăşurată sub egida NORCECA (Confederaţia de Volei a Americii de Nord, Centrale şi din Caraibe).
La competiţia organizată în Canada, la Gatineau, Carrasco şi co. au făcut parte din grupa B, alături de Argentina, Puerto Rico şi echipa ţării gazdă, în vreme ce în grupa A au evoluat Cuba, Republica Dominicană, Statele Unite ale Americii şi Mexic.
Reprezentativa din Venezuela – medaliată cu bronz la ediţia din 2015, performanţă la care a contribuit şi jucătorul echipei ploieştene – nu a reuşit să intre în lupta pentru medalii la această ediţie. Carrasco şi co. au luat un punct în primul meci, în urma înfrângerii cu echipa gazdă, scor 1:3 (17-25, 27:25, 15:25, 22:25), dar au cedat clar, apoi, confruntarea cu Argentina, scor 0:3 (14:25, 18:25, 26:28), fără să obţină vreun punct.
Totuşi, mai aveau o şansă de a continua cursa pentru podium, putând avansa chiar pe locul secund în clasamentul grupei, dacă ar fi câştigat duelul decisiv cu Puerto Rico. Însă, la capătul unei dispute foarte echilibrate, Venezuela a cedat în tiebreak, scor 2:3 (19:25, 25:17, 17:25, 27:25, 14:16), ocupând, astfel, ultima poziţie în grupă, cu doar trei puncte acumulate.
Clasamentul celor două grupe a fost următorul:
Grupa A: 1. Cuba 12 puncte, 2. Republica Dominicană 10p, 3. Statele Unite ale Americii 6p, 4. Mexic 2p.
Grupa B: 1. Argentina 15 puncte, 2. Puerto Rico 8p, 3. Canada 4p, 4. Venezuela 3p.
De menţionat că s-au acordat câte cinci puncte pentru victorie cu 3:0, patru puncte pentru victorie cu 3:1, trei puncte pentru victorie cu 3:2, două puncte pentru înfrângere cu 2:3, un punct pentru înfrângere cu 1:3 şi niciun punct pentru înfrângere cu 0:3.
Câştigătoarele grupelor s-au calificat, apoi, direct în semifinale, unde au întâlnit câştigătoarele meciurilor dintre echipele clasate pe locurile 2 şi 3, învinsele urmând să continue în faza pentru locurile 5-8, cu ultimele două clasate din cele două grupe.
Astfel, Venezuela a jucat cu Statele Unite ale Americii, în primul meci din faza locurilor de clasament 5-8, americanii pierzând, anterior, cu Puerto Rico, scor 1:3, duelul pentru calificarea în semifinale. Carrasco şi co. au cedat, însă, în minimum de seturi, scor 0:3 (23:25, 14:25, 20:25), evoluând, duminică, în finalul competiţiei, pentru locul al şaptelea, în compania Mexicului, care pierduse cu Republica Dominicană, scor 1:3.
Reprezentativa sud-americană a reuşit să încheie competiţia cu o victorie în tiebreak, Jose Carrasco având o contribuţie foarte importantă la succesul echipei din Venezuela, scor 3:2 (22:25, 25:16, 23:25, 25:17, 15:13). Jucătorul ploieştenilor a înregistrat cea mai bună evoluţie a sa din cadrul competiţiei, cu 55 de procedee excelente din 78 de încercări, bifând, totodată, şi două blocaje.
Astfel, şi-a ajutat naţionala să evite ultima poziţie, încheind pe locul al şaptelea. Cupa Pan Americană a fost câştigată, în premieră, de selecţionata Argentinei, aflată la a treia finală consecutivă, învingătoare în dauna reprezentativei din Puerto Rico, scor 3:1 (25:23, 25:18, 23:25, 25:20), singurul meci în care a cedat un set. De remarcat că din echipa argentiniană a făcut parte şi Facundo Imhoff, fratele unui fost jucător de la Tricolorul LMV, Cristian Imhoff.
În finala mică s-a impus Cuba, în dauna Canadei, scor 3:1 (25:18, 25:21, 22:25, 25:23), locul al cincilea revenind echipei din Statele Unite ale Americii, care a învins Republica Dominicană, scor 3:2 (15:25, 25:22, 20:25, 27:25, 15:13).
Pentru Jose Carrasco aventura la selecţionata Venezuelei nu s-a încheiat, urmând chiar cele mai importante momente ale anului. Astfel, săptămâna viitoare, între 7 şi 11 august, va lua parte la Campionatul Americii de Sud, care va fi găzduit de Chile, la Santiago şi la Temuco. Reprezentativa venezueleană a fost repartizată în grupa A, unde va întâlni campioana olimpică şi deţinătoarea trofeului, Brazilia, precum şi echipele din Columbia şi Paraguay. În cealaltă grupă vor evolua Chile, Argentina, Uruguay şi Peru.
Competiţia mai are o miză, pe lângă trofeul pus în joc, anume calificarea la Campionatul Mondial de anul viitor, găzduit de Italia şi Bulgaria. Doar câştigătoarea campionatului sud-american va obţine calificarea la Mondiale, în vreme ce restul echipelor vor mai avea o şansă, la turneul de calificare programat în Argentina, între 31 august şi 4 septembrie, de la care prima clasată îşi va asigura prezenţa la întrecerea din Italia şi Bulgaria din 2018.
Reunire pe 7 august
Având în vedere participarea cu Naţionala Venezuelei, Jose Carrasco se va alătura echipei Tricolorul LMV Ploieşti mai târziu, reunirea lotului formaţiei ploieştene fiind programată luni, 7 august. Sub comanda antrenorilor Sergiu Stancu şi Mădălin Marinescu, aceiaşi tehnicieni ca şi în sezonul trecut, echipa ploieşteană va efectua o primă săptămână de pregătire uşoară în aer liber, după care, din 14 august, va pleca într-un cantonament centralizat la Cheile Grădiştei, la fel ca anul trecut.
După două clasări pe locul al cincilea în Divizia A1, Tricolorul LMV vizează o performanţă mult mai bună în sezonul viitor, unul în care va evolua, din nou, în CEV Challenge Cup, în care va juca, în runda a doua de calificare, împotriva elveţienilor de la LUC Lausanne.
Campionatul este programat să înceapă în data de 7 octombrie, ploieştenii jucând în deplasare, cu Steaua Bucureşti, primul meci oficial din Sala „Olimpia” urmând să aibă loc pe 14 octombrie, când Tricolorul LMV va primi vizita vicecampioanei SCM U Craiova.
Lotul ploieştenilor pentru sezonul viitor este format din următorii jucători: Bogdan Olteanu (36 ani), Ovidiu Darlaczi (18 ani), Gijs Jorna (28 ani, Olanda), Aleksandar Milivojevic (34 ani, Muntenegru, rămas din sezonul trecut) – extreme, Cristian Bartha (31 ani), Jose Manuel Carrasco Angulo (28 ani, Venezuela, rămas din sezonul trecut) – coordonatori, Julian Bissette (26 ani, St. Lucia), Pavel Dushkov (25 ani, Bulgaria, rămas din sezonul trecut), Kostiantyn Zhylinskyi (34 ani, Ucraina, rămas din sezonul trecut) – centri, Philipp Kroiss (29 ani, Austria) – libero, Laurenţiu Lică (37 ani), Nelson Murangwa (24 ani, Rwanda) – universali.