Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT) prezintă care sunt avantajele achiziționării de pachete turistice prin intermediul firmelor specializate. Potrivit reprezentanților ANAT, agentul de turism face mult mai mult decât să găsească cel mai bun mod de a ajunge la destinație, iar o agenție de turism formează în timp relații speciale cu furnizorii de servicii turistice, având acces la sisteme performante de rezervări. Astfel, agentul de turism are cea mai bună informație despre cum să obțină cea mai bună ofertă. Costuri mai mici se pot obține cu ofertele în perioadele de discounturi ”early booking”, prețuri speciale, reduceri la hotel și prin sfaturi de călătorie. Agenția de turism reprezintă clientul în fața furnizorului de servicii turistice și, în mod normal, trebuie să urmărească nivelul de calitate al serviciilor.

• Cum se alege agenția ?

În primul rând, se poate cere sfatul prietenilor și rudelor care au apelat la un agent de turism care le-a câștigat încrederea. Pe de altă parte, chiar și aspectul biroului și dorința agentului de turism de a asculta și de a răspunde la întrebări pot fi criterii luate în calcul la alegerea agenției de turism care să se ocupe de vacanță. Cei mai buni agenți de turism caută să stabilească o relație pe termen lung și nu doar să facă o vânzare.

• Atenție la achiziționarea unui pachet de servicii turistice !

În cazul achiziționării unui pachet de servicii turistice este important ca turistul să verifice că agenția de turism deține o licență valabilă emisă de Autoritatea Națională pentru Turism (sau Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului), că deține o poliță valabilă privind asigurarea turiștilor în cazul insolvabilității sau falimentului agenției de turism. Pe de altă parte, în momentul cumpărării pachetului de servicii turistice trebuie solicitat un exemplar al contractului de prestări servicii turistice.