Specialiştii oftalmologi au descoperit că petele închise la culoare ce apar pe partea colorată a ochilor sunt întâlnite cel mai frecvent la persoanele care s-au expus mai mult timp luminii solare. Deşi nu sunt formaţiuni maligne, pistruii irisului ar putea indica prezenţa sau riscul crescut faţă de bolile de ochi cauzate de lumina soarelui, precum cataractă sau degenerescenţa maculară, scrie sciencedaily.com, preluat de MedLive.ro.
Studiul, intitulat “Iris freckles and sun exposure”, a fost publicat recent în revista de specialitate “Investigative Ophthalmology & Visual Science”. Pentru a realiza această cercetare, oamenii de ştiinţă austrieci au examinat sănătatea oftalmologică a peste 600 de înotători de la piscinele publice din Styria, Austria.
“Am examinat participanţii la studiu prin intermediul unui program de screening utilizat pentru depistarea cancerului de piele de către medicii oftalmologi şi dermatologi. Frecvenţa şi variaţia topografică a pistruilor apăruţi pe iris au fost analizate şi asociate cu anumite caracteristici dermatologice ce indică un grad ridicat de expunere la lumina solară,” explica Cristoph Scwab, medic oftalmolog în cadrul Universităţii de Medicină din Graz, Austria. De asemenea, voluntarii au fost supuşi unui sondaj de opinie în cadrul căruia au completat chestionare ce conţineau întrebări despre expunerea la soare pe durata întregii lor vieţi şi obiceiurile de protecţie împotriva razelor UV adoptate de aceştia.
O constatare neaşteptată a cercetătorilor în urma analizei de specialitate a fost poziţionarea neuniformă a pistruilor irisului. Punctele ce apar pe iris se găsesc cel mai frecvent în cadranul exterior inferior al ochiului. Pentru a explica acest fapt, oamenii de ştiinţă au emis ipoteza că acest lucru se datorează faptului că sprâncenele şi nasul protejează canalele superioare ale ochilor de razele solare, reducând expunerea ochilor la razele UV şi diminuând riscul apariţiei petelor irisului în această zonă. “Deşi nu putem explica rolul pe care lumina solară îl are în debutul anumitor boli oculare, studiul de faţă ne ajută la stabilirea unui biomarker descris prin prezenţa petelor irisului, ce indică expunerea îndelungată la lumina soarelui, una dintre cauzele apariţiei bolilor cronice de ochi,” a declarat autorul principal al studiului. “În plus, evaluarea modelului pistruilor ce apar pe iris ar putea fi deosebit de utilă pentru a înţelege mai bine care este rolul luminii UV în declanşarea bolilor oftalmologice,” conchide acesta.