Nicoleta Dumitrescu

  Producţii medii la grâu şi secară de 9,2 tone/hectar înregistrate pe o suprafaţă de 5 hectare de o societate comercială din Drăgăneşti; producţie de cinci tone de mazăre/ha, pentru cultura deţinută pe o suprafaţă de 10 hectare de o firmă din Urlaţi;  producţie de peste 5tone/ha la orz, cultivat pe o suprafaţă de  5 hectare de către o societate din Băicoi. Sunt doar câteva exemple la capitolul celor mai bune recolte din 2017, chiar spectaculoase, aflate pe lista Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană Prahova, după ce fermierii au raportat producţii strânse de pe câmp. În comparaţie cu anii trecuţi, la nivelul judeţului, cifrele arată că sunt recolte bune. Ar fi putut fi chiar producţii  foarte bune dacă nu s-ar fi înregistrat, în anumite zone – în mod special din sudul judeţului –  fenomenul de băltire în câmp, din cauza precipitaţiilor. Dar, chiar şi aşa, ca o privire de ansamblu la nivel naţional, ministrul Agriculturii şi-a frecat mâinile de bucurie în contextul în care a anunţat, în mod oficial, că în 2017 se înregistrează producţii istorice la mai multe culturi, în unele cazuri fiind vorba despre cele mai mari din ultimii 23 de ani.

Căldura, dar şi ploile prezente în această vară au făcut ca, la nivel naţional, în cazul culturilor la care s-a încheiat recoltatul, să fie înregistrate producţii neaşteptate. Mai mult, conform datelor oficiale, la grâu, secară, rapiţă şi mazăre au fost înregistrate producţii catalogate drept „recorduri istorice”, iar la orz şi orzoaică s-a bifat cea mai mare producţie totală din ultimii 23 de ani!
La nivel de judeţ, conform datelor pe care le-am obţinut de la Mita Enache, directorul Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană Prahova, producţii bune au înregistrat şi fermierii prahoveni. „Chiar dacă, la nivel naţional, s-a anunţat că producţiile pot fi considerate istorice, în ceea ce priveşte Prahova, pot spune că producţiile sunt bune. Ar fi fost foarte bune dacă n-ar fi fost înregistrat fenomenul de băltire în câmp, din cauza precipitaţiilor, mai ales în zona de sud a judeţului. Dar, chiar şi aşa, în comparaţie cu anii trecuţi, recoltele au fost mai bune”, ne-a declarat interlocutoarea noastră. Concret, producţiile medii, anul acesta, au fost următoarele: grâu – 4.300 kg/hectar ( în 2015 s-au înregistrat 3.618 kg/ha, în 2016 – 4.087 kg/ha); secară – 2000 kg/ha; orz – 4.210 kg/ha, rapiţă – 3.200 tone/ha; mazăre – 2.800 tone/ha. În ceea ce priveşte suprafeţele totale cultivate, acestea au fost următoarele: grâu – 31.817 hectare; orz – 2.843 hectare; orzoiacă de toamnă – 1.328 hectare, mazăre – 1.937 de hectare, rapiţă – 13.482 de hectare.
Trebuie menţionat însă faptul că, anul acesta, în anumite zone ale judeţului au fost înregistrate, în cazul societăţilor comerciale, producţii spectaculoase, în contextul în care ceea ce s-a raportat s-a strâns de pe suprafeţe relativ reduse. Concret, o societate din Mizil a raportat o producţie de 9,2 to/ha pentru grâu şi secară cultivate pe o suprafaţă de 22 de hectare, la Urlaţi – 9 tone/ha , suprafaţa cultivată fiind de 65 de hectare, Drăgăneşti – 9 tone/ha pe o suprafaţă de 5 hectare, Valea Călugărească – 8,6 tone/ha pe o suprafaţă de 14 hectare, Balta Doamnei – 8 tone/ha pe o suprafaţă de 56 de hectare. La orz, cele mai bune rezultate au fost înregistrate în următoarele cazuri: Mizil – 7,5 tone/ha, suprafaţa cultivată fiind de 94 de hectare, Bărăitaru – 6,5 tone/ha pe o suprafaţă de 43 de hectare, Gorgota – 6,3 tone/ha pe o suprafaţă de 10 hectare, Băicoi – 5,2 tone /ha pe o suprafaţă de 5 hectare; Ariceşti – 4,5 tone/ha pe o suprafaţă de 52 de hectare. La mazăre, pe lista celor mai bune producţii sunt trecute următoarele exemple: Urlaţi – 5 tone/ha, suprafaţa cultivată fiind de 10 hectare, Balta Doamnei – 4,2 tone/ha pe o suprafaţă de 109 hectare, Valea Călugărească – 4, 2 tone/ha pe o suprafaţă de 11 hectare, Drăgăneşti – 4,1 tone /ha pe o suprafaţă de 19 hectare, Bărcăneşti – 4 tone/ha pe o suprafaţă de 307 hectare.
De la interlocutoarea noastră am mai aflat că, în momentul de faţă, se efectuează recoltarea la floarea –soarelui, la nivelul judeţului fiind vorba despre o cultură totală pe 18.701 hectare. Deocamdată nu se ştie care va fi producţia, dar, din cauza temperaturilor ridicate care au fost înregistrate în această vară, recoltarea a început ceva mai devreme faţă de obicei. Astfel, se preconizează că recoltarea, în acest caz, ar trebui să se finalizeze după data de 10 septembrie.