F. T.

Angajaţii din toate penitenciarele din țară protestează, începând de ieri, pe o durată nedeterminată, ca reacţie la lipsa de interes a Guvernului în ceea ce priveşte rezolvarea problemelor din sistemul penitenciar.
“Într-o primă etapă, începând cu data de 1 august 2017 (n.n., ieri), angajaţii din penitenciare refuză să efectueze ore suplimentare și alte atribuții decât cele specifice funcţiilor ocupate. Cel mai probabil, aşa cum s-a întâmplat de altfel și anul trecut, când un alt Guvern nu și-a respectat promisiunile, activităţile din penitenciare vor fi, treptat, blocate. În fiecare penitenciar vor fi organizate pichetări și fiecare angajat va acționa în justiție Guvernul României, în faţa instanțelor naționale și internaționale de jurisdicţie a muncii”, se arată într-un comunicat de presă semnat de președintele Federației Sindicatelor din cadrul Administrației Naționale a Penitenciarelor (FSANP), Sorin Dumitrescu.
În acest context, după cum ne-a precizat Gheorghe Constantin, liderul sindicatului “Solidaritatea”, de la Penitenciarul Ploiești, nici angajații acestei unități nu mai efectuează, începând de ieri, ore suplimentare față de ceea ce scrie în contractul colectiv de muncă, chiar dacă deficitul de personal este în această unitate de 30 la sută. În plus, interlocutorul nostru ne-a mai precizat că, probabil, după această formă de avertisment la adresa Guvernului – începută ieri – și care va dura aproximativ o săptămână – dacă nu se va primi un răspuns “pozitiv” de la ANP și Ministerul Justiției, sindicaliștii se vor gândi și la alte forme de protest , pichetarea în fața penitenciarelor fiind una dintre acestea.
Nici la Penitenciarul de Femei Târgșor, situația în ceea ce privește orele suplimentare prestate de către gardieni nu este una roză. De altfel, în urmă cu mai bine de o lună, într-o declarație făcută pentru site-ul penitenciare.ro, liderul sindicatului “Equitas”, Adrian Grigoroiu, avertiza: “Această unitate, în care sunt încarcerate aproximativ 700 de femei, funcţionează doar cu jumătate din personal, fără medic generalist, director economic, electrician și instalator, precum și cu echipamente vechi, neperformante și uzate din punct de vedere moral şi tehnic, ca urmare, angajații din Penitenciarul Târgșor nu își mai pot desfășura în condiţii normale activitățile curente. Prin vocea liderului Adrian Grigoroiu, angajaţii Penitenciarului Târgșor solicită Guvernului României să își îndrepte mai mult atenţia spre problemele reale și care nu mai suportă amânare. Lipsa luminii naturale din birourile angajaților, numărul foarte mare de ore suplimentare, încărcarea cu suprasarcini a angajatilor (un angajat efectuează munca a 3-4 angajaţi), folosirea excesivă și abuzivă a instituției “anexei la fişa postului” slăbesc randamentul angajaţilor făcându-i vulnerabili în fața greșelilor, creând în acest fel premisele sancţionării disciplinare a acestora”.
În finalul comunicatului de presă al FSANP, se mai precizează: “Concret, bugetul ANP a fost redus cu 127 de milioane de lei, alte 57 de milioane urmează a fi tăiate la proxima rectificare. Sunt aproape 8.000 de funcții vacante în sistemul penitenciar și se înregistrează peste 700.000 de ore suplimentare. Condiţiile din penitenciare sunt la fel de improprii pentru personal pe cât sunt pentru deţinuţi, iar Parlamentul la propunerea Guvernului a recunoscut prin lege această situaţie de fapt. Diferența fiind că personalul din penitenciare lucrează, în medie, 23 de ani în aceste condiții improprii, în vreme ce deținuții execută, în medie, câte 4 ani de pedeapsă”.