Recent, Ministerul Afacerilor Interne și Ministerul Apelor și Pădurilor au organizat o videoconferință cu prefecții, reprezentanții Gărzii Forestiere, ai direcțiilor silvice județene, ai ocoalelor silvice de regim – inclusiv din Prahova – aceasta având drept scop dezbaterea procedurii de alocare a lemnului de foc și de lucru pentru populație, conform Legii nr. 175/2017 pentru modificarea și completarea Legii nr. 46/2008 – Codul silvic.
Conform unui comunicat al Ministerului Apelor și Pădurilor, la eveniment au participat printre alţii, şi Istrate Ștețco, secretar de stat, Dănuț Iacob – director în cadrul Direcției Politici și Strategii în Silvicultură.
“Legislația care a intrat în vigoare la data de 21 iulie 2017 cuprinde măsuri concrete necesare asigurării lemnului de lucru cu diametrul la capătul gros de maximum 24 cm pentru realizarea de construcții și a lemnului pentru încălzirea locuințelor. Prin organizarea videoconferinței s-a urmărit promovarea procedurii de urmat de către persoanele fizice și de către unităţile de interes local finanţate, integral sau parţial, de la bugetul de stat sau bugetul local, în scopul facilitării accesului la aceste categorii de materiale lemnoase”, se precizează în comunicatul de presă al MAP.
Totodată, în documentul de presă amintit se mai precizează că proveniența lemnului este din fondul forestier proprietate publică a statului sau a unităților administrativ-teritoriale, iar beneficiarii sunt populația și unitățile de interes local, finanţate integral sau parţial de la bugetul de stat sau bugetul local, care nu desfăşoară activitate economică în sensul reglementărilor comunitare în domeniul ajutorului de stat.
În acest context, regula este ca autoritățile locale să comunice potențialilor beneficiari posibilitatea de cumpărare de lemn de lucru și de lemn pentru încălzirea locuințelor, de la ocolul silvic de stat și/sau de la ocolul de regim care administrează fond forestier proprietate publică a unității administrativ-teritoriale.
“Solicitările se vor face în scris, către unitatea administrativ-teritorială, care le centralizează și transmite necesarul de lemn către ocolul silvic de stat și/sau ocolul silvic de regim care administrează fond forestier proprietate publică a unității administrativ-teritoriale, după caz”, se mai stipulează în comunicatul de presă al Ministerului Apelor și Pădurilor.
În cadrul aceleiași videoconferințe, secretarul de stat al MAI, Mihai Chirică, a solicitat prefecților din județele deficitare în păduri ca, în conformitate cu prevederile Legii 175/2017, să centralizeze solicitările venite din partea unităților administrativ-teritoriale privind necesarul de lemn de foc, urmând ca aceste date să fie puse la dispoziția Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva.
De asemenea, secretarul de stat din cadrul Ministerului Apelor și Pădurilor, Istrate Ștețco, a mai precizat că intrarea în vigoare a actului normativ vine să regleze problema lemnului de foc necesar populației și elimină riscul producerii unei crize similare celei din 2016.