Ana Maxim
Pe timp de vară, preparatele culinare pe bază de ciuperci sunt foarte căutate, dar cei care le procură de la colț de stradă sau din unități neautorizate pot ajunge la spital. În Prahova, în acest an au existat patru persoane din Ploieștiori, Comarnic, Izvoarele, Valea Doftanei care s-au îmbolnăvit din cauza consumului de ciuperci, potrivit informațiilor primite de la Direcția de Sănătate Publică Prahova. Cazurile au fost înregistrate în lunile iulie și august, iar dintre acestea unul a fost considerat grav. Prahovenii care au avut ghinionul să consume ciuperci otrăvitoare au acuzat: stare generală alterată, dureri abdominale, vărsături, greață, scaune diareice. Persoanele respective au fost internate la Spitalul Județean de Urgență Ploiești, unde au primit îngrijirile necesare. Ciupercile care au provocat probleme de sănătate celor patru prahoveni proveneau din surse necunoscute sau au fost culese din pădure. Și anul trecut, în județul nostru s-au înregistrat 11 cazuri de îmbolnăviri din cauza consumului de ciuperci. Pentru a evita riscul apariției unor astfel de situații, specialiștii recomandă populației să gătească numai ciuperci de cultură, care se vând în unități autorizate: depozite alimentare, hipermarketuri, supermarketuri, unități de alimentație publică, unități în care se comercializează ciuperci cultivate în ciupercării specializate cu această activitate, care prezintă garanție pentru consumatori. De asemenea, este recomandat populației să nu cumpere ciuperci din locuri neautorizate, de la persoane care vând pe stradă sau ciuperci culese din pădure, pentru care nu există garanția că sunt comestibile, chiar și dacă știu să facă diferența dintre cele comestibile și cele otrăvitoare. În eventualitatea în care apar simptomele specifice intoxicației cu ciuperci, medicii sfătuiesc populația să se adreseze unităților de primiri urgențe ale spitalelor sau Serviciului de Ambulanță.