Programul scurt de alergat, dar şi cel pe termen mediu de intensitate ridicată ajută femeile aflate la premenopauză şi postmenopauză şi sănătatea oaselor. Noile constatări ale oamenilor de ştiinţă de la Universitatea din Exter şi Universitatea din Leiceste sugerează că numai un minut de activitate fizică la intensitate ridicată poate preveni apariţia osteoporozei. Cercetarea a fost publicată recent în revista de specialitate “The International Journal of Epidemiology”, informează medicalnewstoday.com, preluată de MedLive.ro.
Osteoporoza este boala osoasă care provoacă fragilitatea oaselor. Ţesutul osos se regenerează la oamenii sănătoşi, dar în cazul celor ce suferă de osteoporoză producţia osoasă nu poate ţine pasul cu îndepărtarea ţesuturilor vechi şi regenerarea celulelor osoase, astfel că persoanele ce suferă de osteoporoză au o densitate şi masă osoasă redusă, ceea ce le poate predispune fracturilor.
Potrivit Naţional Osteoporosis Fundation, numai în Statele Unite ale Americii 54 de milioane de persoane suferă de osteoporoză, iar 1 din 2 femei şi 1 din 4 bărbaţi au fracturi cauzate de slăbirea sistemului osos pe fondul acestei boli.
Probabilitatea apariţiei osteoporozei creşte semnificativ în cazul femeilor care sunt la menopauză, aşa încât găsirea unor strategii care să menţină sănătatea sistemului osos în această perioadă este o prioritate, afirmă cercetătorii.
Dovezile arată că lipsa de activitate fizică este unul dintre factorii de risc pentru declanşarea osteoporozei. Însă modul în care activitatea fizică ajută la menţinerea masei osoase nu este la fel de bine înţeles, la fel se întâmplă cu alţi factori ce influenţează riscul declanşării acestei boli, precum dieta, consumul de tutun şi de alcool.
Pentru a realiza această cercetare, oamenii de ştiinţă au vrut să examineze modul în care activitatea fizică poate îmbunătăţi sănătatea sistemului osos la femeile aflate în perioadele de premenopauză şi postmenopauză.
Pentru a face acest lucru, cercetătorii au analizat datele a 2500 de femei, colectate de la instituţia medicală UK Biobank, monitorizând, prin intermediul unor brăţări electronice, nivelul de activitate fizică efectuat săptămânal de către acestea. De asemenea, cercetătorii au efectuat şi scanări cu ultrasunet la nivelul oaselor picioarelor în rândul participantelor la studiu pentru a observa îmbunătăţirea sistemului osos.
Raportul cercetătorilor arată că femeile care au efectuat în fiecare zi de la 60 şi până la 120 de secunde de activitate fizică de intensitate ridicată au avut o sănătate osoasă mult mai bună, prin comparaţie cu cele care au efectuat numai un minut de activitate fizică zilnic.
Mai mult, femeile care au efectuat mai mult de două minute de exerciţii fizice au avut o sănătate osoasă cu 6% mai bună prin comparaţie cu restul participantelor la studiu.
“Încă nu putem spune cu precizie dacă este mai bine ca activitatea fizică să fie porţionata pe parcursul zilei sau dacă efectuarea unor programe sportive de lungă durată cu o frecvenţă de două ori pe săptămână ar putea aduce beneficii similare pentru sănătatea sistemului osos. Dar există o legătură foarte strânsă între efectuarea exerciţiilor fizice de mare intensitate şi beneficiile pentru sănătatea sistemului osos,” declară autoarea principală a studiului, Dr. Victoria Stiles.
Astfel că, numai un minut de alergare poate favoriza procesul de regenerare a celulelor osoase, ce previne dezvoltarea osteoporozei şi apariţia fracturilor la persoanele cu vârsta înaintată, conchide autoarea studiului.