Deputat PSD de Prahova Rodica Paraschiv
Proiectul fără precedent 100 de ani de la Marea Unire a fost lansat de Guvernul Ponta în 2015 și s-a dorit a fi un proiect național de aniversare a unui moment decisiv din istoria României.
Obiectivele au fost lansarea unui proiect european al României, reafirmarea legăturilor istorice cu susținătorii noștri (Franța, Anglia, Italia), regăsirea dimensiunii europene a actului Marii Uniri, dar și sublinierea angajamentului nostru cu privire la inviolabilitatea frontierelor (vitală în contextul schimbărilor regionale).
Pentru un proiect de o asemenea amploare este necesar ca ritmul de desfășurare al activităților să fie mai dinamic, pentru a ne da certitudinea că vom reuși, la 1 Decembrie 2018, să finalizăm un program important pentru țară. Centenarul Marii Uniri este proiectul nostru, al ROMÂNILOR, este afirmarea voinței naționale, este o formă de recunoaștere a istoriei, a eroismului și a diplomației străbunilor noștri, dar mai ales un act de patriotism.
Tot ce s-a realizat în ultimii ani în Prahova a fost dedicat acestui program: de la Pasajul suspendat peste DN1B din zona de Nord a municipiului Ploiești, pasajul RE-UNIRII, la evenimentul “Prahova, capitala mondială a petrolului – 160 de ani de la înființarea primei rafinării de petrol din lume”, la organizarea Școlii populare de vară Nicolae Iorga la Văleni sau comemorarea celor ce străjuiesc, la cimitirul Tabla Buții – Cerașu, ca noi să ne făurim un prezent care să poată fi respectat în viitor.
Poate că acum, când a mai rămas puțin timp, și sunt deja voci care spun că nu avem ce sărbători – doar timp scurs fără efect în viața națională și socială a poporului român, ar trebui să conștientizăm că nu dorim doar un eveniment cu conotație culturală, ci o afirmare puternică a românismului, a unității teritoriale. Trebuie să dovedim că România a devenit nu numai mare, dar și mai bună, și aceasta se poate doar prin coeziune, înțelegere și toleranță.
Să dovedim că putem fi patrioți, dar fără să asociem Centenarul cu populismul, naționalismul exacerbat și electoralismul. Acum, cu un an și puțin înainte de 1 Decembrie 2018, să încercăm fiecare să fim participanți activi la programul Centenarul Marii Unirii. Nu este nevoie ca toți să fim actori principali, să scriem cărți, să organizăm evenimente sau să ridicăm monumente, ci doar să participăm, să cultivăm sentimentul dragostei de țară, mândria de a fi români alături de ceilalți români dragi și apropiați nouă, să ne educăm copiii și nepoții în acest spirit, să ne gândim la frații noștri de peste Prut și atunci sigur vom fi fiecare actori la momentul 1 Decembrie 2018!