Ana Maxim
Cea de-a doua sesiune a examenului de bacalaureat din acest an începe astăzi, în premieră primele probe programate fiind cele scrise, iar probele orale vor începe în 28 august. La nivelul judeţului Prahova, peste 1.000 de candidați care nu au promovat sau nu s-au înscris la acest examen în sesiunile trecute vor încerca să dovedească în următoarele săptămâni faptul că merită mult râvnita diplomă care le poate crește șansele de a-și găsi un loc de muncă și de a urma o facultate. La actuala sesiune a examenului de bacalaureat vor participa candidați din promoția actuală, dar și din promoții precedente. Unii dintre candidați au decis să facă acest pas important la vârste de peste 30 de ani.
În Prahova, 1.296 de candidați sunt înscriși la cea de-a doua sesiune a examenului de bacalaureat, care începe astăzi. O parte dintre ei provin din promoția 2017, dar sunt și candidați din promoții anterioare, cei mai în vârstă terminând cursurile liceale înainte de anul 2000. Calendarul actualei sesiuni de bacalaureat este diferit faţă de cel din anii trecuți, deoarece primele probe vor fi cele scrise. Astăzi se desfășoară proba scrisă la Limba şi literatura română, mâine – cea la Limba şi literatura maternă, pe 23 august – proba obligatorie a profilului, iar pe 24 august – proba la alegere a profilului şi specializării. În zilele de 25 și 28 august va avea loc evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, pe 28 august – evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă, în zilele de 29-30 august – evaluarea competenţelor digitale, iar în zilele de 30-31 august – evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internațională. Pe 1 septembrie, până la ora 16.00 vor fi afișate rezultatele, iar contestațiile vor putea fi depuse între orele 16:00 – 20:00. Acestea vor fi soluționate în perioada 2 – 5 septembrie, iar pe 6 septembrie vor fi afişate rezultatele finale.
Ministerul Educației Naționale a anunțat că subiectele pentru probele scrise și cele pentru probele de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română/limba maternă sunt elaborate de Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare şi cuprind texte literare şi nonliterare, cu un grad de complexitate care să permită tratarea lor integrală în maximum 10-15 minute. Rezultatul obţinut de fiecare candidat la proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română/limba maternă nu se exprimă prin note sau prin calificativ admis/respins, ci prin stabilirea unui nivel de competenţă corespunzător grilei aprobate la nivel naţional: experimentat, avansat şi mediu. Candidatul care refuză să răspundă sau să rezolve subiectele propuse la una dintre probele de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale se consideră că nu a susţinut proba. Pentru a fi declarat promovat, un absolvent de liceu trebuie să îndeplinească următoarele condiţii, cumulativ: susţinerea tuturor probelor de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale, susţinerea tuturor probelor scrise şi nota 5 la fiecare dintre acestea, obţinerea mediei 6 cel puţin, la probele scrise.
La nivel național, pentru susţinerea examenului de bacalaureat în a doua sesiune s-au înscris 39.435 de absolvenţi de liceu. Dintre aceştia, 24.690 de candidaţi provin din promoţia curentă, iar 14.745 de candidaţi provin din seriile anterioare. În funcţie de forma de învăţământ absolvită, cei 39.435 de elevi înscrişi (din toate promoţiile) sunt distribuiţi astfel: 37.138 – zi, 1.036 – seral şi 1.261 – frecvenţă redusă. În prima sesiune, în toată țara, au fost declaraţi respinşi 34.690 de candidaţi.
La sesiunea de vară a examenului de bacalaureat, în Prahova au participat aproximativ 5.000 de candidați, iar procentul final de promovabilitate a fost de 78, 18 %. După anunțarea primelor rezultate, s-au înregistrat sute de contestații, pentru că elevii au considerat că notele sunt prea mici și nu au reflectat nivelul lor real de pregătire. În cazul multora dintre ei s-a dovedit că acest lucru era real, iar în unele situații, notele finale au fost mult mai mari decât cele acordate iniţial.