Analiştii CFA România anticipează deprecierea leului şi majorarea ratelor de dobândă la leu în următoarele luni. În ceea ce priveşte indicatorul de creştere economică, acesta a scăzut cu 0,3 puncte în iulie 2017, faţă de luna anterioară, la valoarea de 59,7 puncte, a transmis ieri instituţia.
Scăderea indicatorului de încredere macroeconomică al CFA România a fost generată de componenţa condiţiilor curente. Astfel, indicatorul condiţiilor curente a fost de 75 de puncte, valoare în scădere cu 1,2 puncte, în timp ce indicatorul anticipaţiilor a crescut marginal cu 0,2 puncte până la valoarea de 52 de puncte.
„În ceea ce priveşte cursul de schimb EUR/RON, este de remarcat că peste 75% din participanţi anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni. Astfel valorile mediane ale anticipaţiilor atât pentru orizontul de 6 luni cât şi pentru cel de 12 luni au consemnat un curs anticipat de 4.6000 (valori similare cu cele înregistrate în exerciţiul anterior)”, se arată în comunicatul transmis de instituţie.
Rata anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni (august 2018/august 2017) a înregistrat o valoare mediană de 2,00% (valoare similară cu cea înregistrată în exerciţiul anterior), precizează CFA.
„Sunt de remarcat anticipaţiile de majorare a ratelor de dobândă la leu atât pentru scadenţele pe termen scurt (3 luni) cât şi pentru cele pe termen mediu (5 ani), 80% din participanţii la sondaj anticipând această evoluţie”, se mai arată în comunicat.
Indicatorul CFA România de Încredere Macroeconomică a fost lansat de către CFA România în luna mai 2011, reprezentând un indicator prin care doreşte să cuantifice anticipaţiile analiştilor financiari cu privire la activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an.
Sondajul este realizat în ultima săptămână a fiecărei luni, iar participanţii sunt membri ai CFA România şi candidaţii pentru nivelurile II şi III ale examenelor CFA. Indicatorul de încredere macroeconomică ia valori între 0 (lipsa încrederii) şi 100 (încredere deplină în economia românească) şi este calculat pe baza a 6 întrebări cu privire la condiţiile curente (referitoare la mediul de afaceri şi piaţa muncii) şi anticipaţiile, pentru un orizont de timp de un an, pentru mediul de afaceri, piaţa muncii, evoluţia venitului personal la nivel de economie şi evoluţia averii personale la nivel de economie.
Administrat de către CFA Institute, programul CFA este un program
post-universitar care pregăteşte şi testează candidaţii în domeniul eticii şi standardelor profesionale, analizei situaţiilor financiare, economiei, managementului de portofoliu, analizei şi evaluării diverselor instrumente financiare şi de investiţii.
Astăzi, în lume, există peste 140.000 de deţinători ai acestui titlu, majoritatea
fiind afiliaţi la cele 147 de societăţi membre ale CFA Institute. În prezent, CFA România are peste 210 membri, majoritatea deţinători ai titlului de Chartered Financial Analyst sau candidaţi pentru unul din cele 3 nivele ale examinării care conduce la acordarea acestui titlu.
Profesioniştii care sunt membri CFA România lucrează pentru instituţii bancare, firme de asigurări, firme de intermediere de valori mobiliare, de asset management, fonduri de pensii, firme de consultanţă etc.

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentEvenimente
Articolul următorTelefoane si adrese utile