Ana Maxim

 Numărul donatorilor de sânge a scăzut semnificativ în ultimele două săptămâni la Centrul de Transfuzie Sanguină din Ploiești. În medie, 45 de pungi de sânge pe zi se mai recoltează în această perioadă, ceea ce înseamnă foarte puțin comparativ cu  cantitatea necesară pentru spitalele din județ și din zonele limitrofe Prahovei. Reprezentanții Centrului de Transfuzie Sanguină fac un apel către prahoveni să vină să doneze pentru a salva viețile miilor de pacienți aflați în suferință, în spitalele din județ. Probleme în asigurarea stocurilor de sânge se înregistrează și în București, spitalele anunțând că au stocuri pe terminate și că sunt nevoite să asigure doar urgențele.

3-aLa Centrul de Transfuzie Sanguină (CTS) Ploiești sunt recoltate aproximativ 45 de pungi de sânge pe zi, în condițiile în care este nevoie de 90 de pungi zilnic, după cum ne-a precizat directoarea instituției, dr. Georgeta Hanganu. Numărul donatorilor a scăzut în ultimele două săptămâni, deoarece în această perioadă foarte multe persoane își limitează deplasările din cauza caniculei, altele sunt plecate în concediu sau sunt ocupate cu munca la câmp. În aceste condiţii, CTS asigură cu greutate solicitările venite din partea spitalelor prahovene, mai ales cele pentru grupele de sânge mai rare, cu RH negativ. Pentru a nu se ajunge la o situație dramatică, reprezentanții centrului au făcut apel la instituțiile cu care s-a mai colaborat în trecut, iar cu ajutorul acestora au programat acțiuni în cadrul cărora se va suplimenta stocul de sânge existent. Astfel, reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență Prahova și-au propus să dovedească și de această dată solidaritate față de cei aflați la nevoie, iar astăzi și în data de 11 august, peste 90 de pompieri vor fi prezenți la sediul Centrului de Transfuzii Ploieşti, pentru a dona sânge. Mâine, medicii și asistenții din cadrul centrului se vor deplasa la Sinaia pentru o acțiune similară la care vor participa jandarmii montani, iar pe 19 august, la Urlați va fi organizată o campanie de donare de sânge în colaborare cu primăria localității. Reprezentanții Centrului de Transfuzie Sanguină Ploiești fac apel la toți prahovenii care îndeplinesc condițiile pentru a deveni donatori să îi ajute astfel pe aceia aflați pe paturile de spital. Pentru un pacient, o pungă de sânge asigurată la momentul potrivit poate însemna grăbirea însănătoșirii sau poate face chiar diferența dintre viață și moarte! Donatorii sunt așteptați în fiecare zi de luni până vineri între orele 8 – 12.30 la sediul centrului amintit din Șoseaua Vestului nr. 24 A.
Probleme sunt și în spitalele din Bucureşti. Pentru că stocurile de sânge aproape s-au epuizat, unităţile medicale asigură doar urgenţele, în aceste zile. Directorul Centrului de Transfuzie Sanguină Bucureşti, Doina Goşa, a făcut un apel către locuitorii Capitalei să doneze sânge și a menționat că a fost declanșat codul de urgență după scăderea semnificativă a stocurilor de sânge. Cei care doresc să doneze trebuie să aibă vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani, peste 50 de kg, puls regulat, 60-100 bătăi/minut, tensiune arterială sistolică între 100 și 180 mmHg, să nu fi suferit în ultimele șase luni o intervenție chirurgicală, femeile să nu fie însărcinate, în perioada de lăuzie și în perioada menstruală. Donatorii trebuie să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puțin 48 de ore înaintea donării și să nu fie sub tratament pentru anumite afecțiuni cum ar fi: hipertensiune, boli de inimă, boli renale, boli psihice, boli hepatice, boli endocrine. Acestora li se recomandă, de asemenea, ca, înainte de a se prezenta la centru, să ia micul dejun consistent (ceai cu mult zahăr, cafea dulce, un corn, un sandwici cu dulceață, o prăjitură etc.) și sunt atenționați ca înainte și după donare să nu fumeze.