Cercetătorii de la Universitatea Stanford au prezentat cea mai recentă descoperire în diagnosticare: un algoritm care poate să analizeze ore de date privind ritmul cardiac, colectate de monitoare portabile, pentru a determina dacă un pacient are bătăi neregulate ale inimii sau aritmie. Algoritmul, spun cercetătorii, nu este doar la fel de bun ca un cardiolog la diagnosticarea corectă a unei afecţiuni, dar adesea o face mai bine, scrie gizmodo.com, preluat de MedLive.ro.
Oamenii şi-au imaginat un viitor în care mașinile înlocuiesc doctorii în procesul de diagnosticare încă din anii 1950, când psihologul Paul Meehl a pus ideea controversată într-o carte cu un nume foarte plictisitor. În Clinical vs. Statistical Prediction: A Theoretical Analysis and a Review of the Evidence, el a susținut că algoritmii simpli, bazați pe date, ar putea lua decizii mai bune privind diagnosticul și tratamentul pacientului decât psihologii instruiți. Această afirmație a continuat să fie reprodusă de mai multe ori în întreaga medicină bazată pe algoritmi. Recent, inteligența artificială și învățarea profundă au arătat că algoritmii nu numai că pot lua decizii medicale bazate pe date, fără erori umane, ci și procesează date mult mai vaste decât ar putea să proceseze orice ființă umană vreodată. Bazându-se pe recunoașterea imaginii, Google a folosit recent AI pentru a diagnostica cancerul mai rapid decât un om și îl testează pentru a diagnostica orbirea diabetică.
“În cele din urmă, algoritmii ajută la autodiagnosticare și sporirea accesului la îngrijiri medicale”, a declarat Pranav Rajpurkar, student la Stanford Machine Learning Group și co-autor al lucrării.
Algoritmul poate detecta 13 tipuri de aritmii pe baza datelor de la electrocardiogramă. Cercetătorii au colaborat cu compania de monitorizare a inimii iRhythm şi au folosit setul masiv de date al companiei, colectat prin intermediul monitorizării bătăilor inimii, pentru a instrui un model de reţea neuronală profundă pe 30.000 de clipuri de 30 de secunde de la pacienţii cu aritmii pe parcursul mai multor luni.
Pentru a testa acurateţea, cercetătorii au confruntat diagnosticul algoritmului cu cel al cardiologilor experţi pentru a citi şi a interpreta 300 de clipuri nediagnosticate.
Cercetătorii cred că s-ar putea ajunge ca algoritmul să pună diagnosticul de aritmie la nivelul unui cardiolog şi tratamentul ar deveni mai accesibil pentru persoanele care nu sunt în măsură să vadă un cardiolog în persoană. Există ceasuri care detectează probleme cardiace, telefoane care analizează modelele noastre de vorbire pentru semnele Parkinsons, o paradă fără sfârșit a dispozitivelor pentru a ne monitoriza permanent starea de sănătate.
Un astfel de viitor, în acest moment, pare inevitabil. Anul trecut, Watson, sistemul computerizat cu inteligență artificială realizat de IBM, a diagnosticat o formă rară de leucemie a unei femei de 60 de ani, în termen de 10 minute, după ce medicii din Japonia au reuşit acest lucru în luni de zile.
Rajpurkar a spus că tehnologia nu îi va lăsa pe medici fără muncă. Avantajul este ca în acest fel cardiologii se concentrează asupra interacţiunii cu pacientul şi dezvoltarea tratamentelor.
Pentru moment, există totuși limitări. Cercetătorii au putut colecta date pentru a diagnostica doar 13 aritmii cardiace diferite. Pentru formele mai rare, datele nu erau acolo.
“Sunt o mulțime de probleme cardiace pe care nu putem să le detectăm în prezent”, a spus el. “Avem nevoie de mai multe date.”