Proiectul gândit de către Federaţia Română de Fotbal după venirea lui Răzvan Burleanu, acela de a forma mai multe Centre de Excelenţă, se “rescrie” din mers, până acum, cel puţin din punct de vedere juridic, acesta putând fi considerat un eşec răsunător!
Un proiect care avea, deja, patru “filiale” – centre de excelenţă la Tg. Mureş – unde şeful centrului este chiar antrenorul ploieştean Adrian Toader, Timişoara, Deva şi Buzău (acestea două din urmă mai degrabă apariţii “fantomă”) şi în care, la un moment dat, la “începuturi” se vorbea şi despre municipiul Ploieşti ca făcând parte din această strategie de dezvoltare, în acest sens, “negura vremurilor” acoperind o… comisie de lucru a Consiliului Local Ploieşti, care avea drept “misiune” exact implementarea unui astfel de studiu! Între timp, toate s-au uitat şi, în unele cazuri, se… transformă, pentru că, oficial, la doi ani de la înființare, unele Centre de Excelență se vor transforma în Centre Naționale de Pregătire, iar altele vor fi abandonate!
Practic, cele patru Centre de Excelență vor fi comasate în două Centre Naționale de Pregătire, la Târgu Mureş şi Timişoara. Celelalte vor… dispărea, după ce FRF a analizat situația și a decis ca pentru noua etapă să se creeze două Centre Naționale, unul la Timișoara – unde se vor pregăti jucătorii născuți în 2000, și unul la Târgu Mureș – pentru cei născuți în anul 2001. Astfel, din cei 120 de jucători care se aflau în cele patru Centre de Excelență – Timișoara, Târgu Mureș, Deva și Buzău – sunt selecționați cei mai buni 60 pentru cele două Centre Naționale, motivul schimbării “din mers” a strategiei fiind acela că Ministerul Tineretului și Sportului nu a acordat Certificatul de Identitate Sportivă (CIS) Centrelor de Excelență create în parteneriate cu autoritățile locale. Federația Română de Fotbal a decis şi ca echipele noilor centre să participe în competițiile organizate de FRF ca selecționate ale Federației, practic “în afara competiţiei”, o schimbare importantă şi pentru antrenorul ploieştean, FRF urmând să ia în discuţie noi organigrame tehnice pentru aceste “tabere” fotbalistice.
De amintit şi că, de-a lungul acestor doi ani, mai mulţi juniori proveniţi de la defuncta structură SC FC Petrolul – Centrul de Copii şi Juniori au făcut parte din acest proiect, căpitanul Naţionalei jucătorilor născuţi în anul 2001 – Antonio Manolache – sau Iulian Ilie fiind doi dintre cei care au bifat prezenţa în centrul de la Timişoara.