Printre probleme – absența muncii în echipă și lipsa unei comunicări eficiente
V. Stoica
Proiectul de management al singurului candidat rămas în cursa pentru ocuparea funcției de manager al Spitalului de Obstetrică-Ginecologie Ploiești, Gheorghe Alexandru, scoate la iveală – în interpretarea autorului – atât punctele bune, cât și vulnerabilitățile maternității ploieștene. Analiza efectuată de candidatul Gheorghe Alexandru – fostul președinte-director general al Casei de Asigurări de Sănătate Prahova, actual manager interimar al maternității ploieștene – prezintă situația spitalului din Ploiești atât prin prisma finanțării (fondurile venite de la Consiliul Județean Prahova în ultimii ani crescând nivelul calității serviciilor), precum și a activității medicale.
Potrivit proiectului de management al candidatului la funcția de manager, printre punctele forte ale spitalului se află asigurarea cu personal medical de specialitate cu competențe în domenii performante, efectuarea de servicii speciale, printre care și recoltarea de celule stem, derularea programelor de screening pentru prevenirea cancerului de col uterin, funcționarea ca spital de specialitate pe o rază de circa 60 de kilometri, cu activitate care include și cinci linii de gardă. La capitolul “puncte slabe”, au fost consemnate mult mai multe subiecte, cum ar fi comunicarea ineficientă, rezistența la schimbare care se manifestă în spital, controlul și monitorizarea insuficientă a costurilor și serviciilor medicale prestate pe secții, absența muncii în echipă, utilizarea dezechilibrată de către medici a aparaturii performante din dotarea spitalului și, nu în ultimul rând, lipsa preocupărilor pentru dezvoltarea parteneriatelor public-privat. Pe de altă parte, proiectul de management al candidatului Gheorghe Alexandru, publicat pe site-ul oficial al Spitalului de Obstetrică-Ginecologie Ploiești, arată și că printre oportunitățile externe de care poate beneficia maternitatea se află implicarea autorităților administrației publice județene și faptul că maternitățile din țară intră în obiectivele medicale strategice la nivel național. Există însă și amenințări de ordin extern. Gheorghe Alexandru prezintă printre acestea diferențierile în abordarea și finanțarea serviciilor medicale din centrele universitare comparativ cu acelea din spitalele non-universitare, pe aceeași cazuistică, disfuncționalitățile existente în finanțarea serviciilor medicale contractate cu casa de asigurări de sănătate, precum și schimbările frecvente din legislația sanitară, cu implicații în decizia managerială curentă.
Astăzi, va avea loc susținerea proiectului de management, la sala de consiliu a Spitalului de Obstetrică-Ginecologie Ploiești, iar mâine va fi afișat rezultatul.