A.M.

Profesorul universitar Alexe Călin Mureșan, de la Universitatea Petrol – Gaze (UPG) Ploiești, a fost condamnat, luni, de Tribunalul Prahova la trei ani de închisoare cu suspendare, pentru luare de mită în formă continuată în perioada 17.09.2015—05.09.2016. Acesta a fost prins anul trecut, în flagrant, în timp ce lua mită de la studenți pentru a-i promova la examen. Instanța a dispus suspendarea executării pedepsei şi a stabilit un termen de supraveghere de trei ani. Totodată, profesorului i-au fost interzise, pe o perioadă de trei ani de la rămânerea definitivă a hotărârii, următoarele drepturi: dreptul de a exercita profesia de cadru didactic, de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice și dreptul de a ocupa o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii de stat. Pe durata termenului de supraveghere, profesorul Alexe Călin Mureșan trebuie să se prezinte la Serviciul de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Prahova la datele fixate de acesta, să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa, să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte cinci zile, să comunice schimbarea locului de muncă, să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă. Tribunalul Prahova a mai dispus confiscarea de la inculpat a sumei de 44.140 lei și l-a obligat pe acesta la plata sumei de 11.000 lei reprezentând cheltuieli judiciare avansate de stat. Decizia poate fi atacată cu apel în termen de zece zile de la data comunicării – 3 iulie 2017. Alexe Călin Mureșan a fost prins în flagrant după ce a luat mită de la zeci de studenți pentru a-i promova la un examen din sesiunea de restanțe. Potrivit unui comunicat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Prahova din luna septembrie a anului 2016, la acea dată, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Prahova au dispus reţinerea profesorului de matematică de la UPG pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită. “În sarcina inculpatului s-a reţinut că, la data de 03.09.2016, a acceptat promisiunea remiterii de către studenţii anului I
ai Facultăţii de Tehnologia Petrolului şi Petrochimie, prin intermediul unei alte persoane care are calitatea de suspect în cauză, a sumei de 38.500 lei, în vederea promovării examenului la disciplina matematică din sesiunea de restanţe din toamna anului 2016.
De asemenea, s-a stabilit că, la data de 05.09.2016, inculpatul a pretins şi primit suma de 17.150 lei din suma mai sus indicată, solicitând ca diferenţa de 20.350 lei să îi fie remisă la data de 07.09.2016, când urma să se susţină un alt examen de restanţă la disciplina matematică. Cercetările au fost efectuate de către procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Prahova, care au beneficiat de sprijinul lucrătorilor de poliţie din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie și Serviciul de Operațiuni Speciale Ploiești” se arată în comunicat.