Consiliul Superior al Sporturilor (CSD) l-a suspendat, marți, pentru un an pe președintele Federației spaniole de fotbal (RFEF), Angel Villar, aflat în detenție provizorie pentru bănuieli legate de deturnare de fonduri și abuz de încredere în detrimentul federației, a afirmat un purtător de cuvânt, citat de Agerpres.
Suspendarea a fost decisă în cursul unei reuniuni a Comitetului Executiv al CSD de la Madrid, după ce Tribunalul Administrativ Spaniol al Sportului a deschis o procedură disciplinară împotriva lui Villar, președinte al RFEF din anul 1988. Purtătorul de cuvânt al CSD, organism aparținând guvernului, a precizat că decizia ar putea face obiectul unui apel. Numele înlocuitorului său va fi cunoscut miercuri, după Adunarea Generală a Federației Spaniole de Fotbal. Angel Maria Villar a fost arestat pe 18 iulie și plasat în detenție, bănuit că a creat și beneficiat, de mulți ani, de pe urma unei largi rețele de corupție în fotbalul spaniol. Sunt implicați, de asemenea, și plasați în detenție în această afacere fiul său Gorka și Juan Padron, vicepreședinte al RFEF.
Villar este acuzat că ar fi încurajat lideri regionali ai Federației de fotbal să utilizeze bani ai RFEF pentru a-i asigura succesul în vederea realegerii ca șef al Federației pentru un nou mandat.
În luna mai, Angel Maria Villar a obținut un nou mandat în fruntea RFEF, în timp ce principalul său contracandidat a refuzat să se prezinte la alegeri, denunțând posibile nereguli.
Villar (67 ani), singurul candidat aflat în cursă, a fost reales pentru următorii patru ani cu 112 voturi pentru, 11 voturi albe și 6 voturi nule, a precizat atunci RFEF pe site-ul său oficial.
Villar, vicepreședinte al UEFA și al FIFA, este șeful fotbalului spaniol din 1988 și, de atunci, a fost permanent reales.
Există totuși un conflict deschis între el și președintele Ligii spaniole, Javier Tebas, care l-a descris pe președintele RFEF drept ”un senior feudal”.