O nouă cercetare efectuată de oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Liverpool constată prezenţa unei legături puternice între obezitatea infantilă şi apariţia bolilor de şold pe perioada copilăriei. Studiul fost finanţat de organizaţia britanică The Academy of Medical Sciences, iar rezultatele cercetării au fost publicate recent în jurnalul “Archives of Disease in Childhood”, raportează sciencedaily.com, preluată de medlive.ro.
Deformările de la nivelul şoldului afectează aproximativ 1 din 500 de copii, epifizioliza fiind cea mai frecventă boală de şold în perioada adolescenţei la tinerii supraponderali.
Afecţiunea dureroasă necesită în toate cazurile o intervenţie chirurgicală pentru înlocuirea şoldului, întrucât copiii ce suferă de epifizioliză nu reuşesc să îşi flexeze şoldurile şi au o libertate de mişcare limitată pe fondul apariţiei durerilor.
Multe dintre cazurile de boli de şold apărute pe perioada copilăriei sunt fie trecute cu vederea, fie diagnosticate greşit, întrucât primul simptom ce apare este durerea localizată la nivelul genunchilor, declară experţii.
În momentul în care are loc investigaţia medicală la nivelul genunchiului, medicii observă lipsa anomaliilor şi sunt mai predispuşi stabilirii unui diagnostic greşit. De aceea, recunoaşterea primelor semne ale afecţiunilor de la nivelul şoldului sunt deosebit de importante pentru diagnosticarea timpurie şi corectă a bolii, întrucât deformarea oaselor se poate agrava în lipsa luării măsurilor necesare pentru corectarea deformărilor.
În efortul lor de a identifica adolescenţii cu risc crescut pentru apariţia bolilor de şold, cercetătorii de la The Institute of Translational Medicine, conduşi de către medicul ortoped Daniel Perry, au colectat date de la spitalele de specialitate, ce conţineau caracteristicile asociate bolilor de şold însoţite de justificări ale întârzierii stabilirii unui diagnostic.
Toate datele aparţineau persoanelor tinere cu vârste de până în 16 ani, ce fuseseră diagnosticate cu epifizioliză între anii 1990 şi 2013.
Cercetătorii au reuşit să identifice gradul de risc al declanşării bolii în rândul copiilor obezi pe baza datelor privind înălţimea şi greutatea acestora.
“Acestea au fost cele mai bune dovezi pe care le-am avut la îndemână pentru a asocia prezenţa obezităţii cu riscul crescut pentru declanşarea bolilor de şold în perioada adolescenţei, ceea ce face ca această afecţiune să fie singura boală care se manifestă încă din adolescenţă şi care afectează grav starea de sănătate a celor mici pe perioada întregii lor vieţi,” declară autorul principal al studiului.
„O parte semnificativă a pacienţilor ce suferă de epifizioliză sunt, în prima fază, diagnosticaţi greşit, iar cei ce prezintă dureri la nivelul genunchilor au cel mai mare grad de risc asociat bolilor de şold. Studiul de faţă ne ajută să înţelegem mai bine una dintre cele mai grave boli ce afectează sănătatea osoasă a tinerilor încă din copilărie. Deşi datele indică o asociere puternică între prezenţa obezităţii şi declanşarea bolilor de şold, este necesară realizarea mai multor studii de specialitate pe această temă pentru a concluziona că este vorba despre o relaţie de tip cauză-efect,” conchide autorul.