F. T.

Nu este adevărat ce spunea Borges, că tot ce era de scris până acum a fost scris, restul este un fel de compilație. Mai ales când revizuiești, cu argumente, desigur, prin punctele esențiale, Istoria.
Cartea magistratului militar George Octavian Toma, lansată ieri la Biblioteca Județeană din Ploiești – “Asasinarea lui Nicolae Iorga; Anchetele judiciare” – are tocmai acest dar (și har): de a aduce o viziune nouă pe frontul de est al beletristicii istorice românești; anume, originalitatea în ceea ce privește contextul în care a fost omorât istoricul.
Profesorul univ. dr. Petre Țurlea, prezent ieri la eveniment, remarca faptul că “lucrarea este de referință”. Afirmația spune și nu spune totul despre importanța acestei cărți. Spune, fiindcă vine de la un cunoscător al istoriei și al epocii în care Nicolae Iorga a trăit și a fost ucis. Nu, nu spune totul, fiindcă, după cum avea să divulge un prieten de-al scriitorului (Daniel Minoiu), într-o convorbire telefonică între el și autorul George Octavian Toma, ultimul i-a mărturisit: “Oricâte rechizitorii am făcut și voi face, tot mai frumos este să scrii o carte. Oricât succes aș avea în instanță, bucuria scoaterii acestei lucrări le întrece pe toate”. Deci, Petre Țurlea a vorbit despre carte, Minoiu – și despre cel care a scris-o.
„E o carte la care s-a muncit”, a punctat și fostul șef al poliției prahovene, prof. univ. dr. Damian Miclea, cel care i-a fost îndrumătorul tezei de doctorat a autorului, acesta adăugând: “Sub aspect investigativ – criminologic, cartea reprezintă un pas înainte. Lucrările de până acum, scrise despre Nicolae Iorga, nu au fost de o asemenea manieră originală”.
Inclusiv modul în care a fost lansat volumul de ieri – în Sala de lectură a Bibliotecii Județene – a avut darul de a transforma evenimentul nu într-o disertație academico-laudativă searbădă, în care să aștepți o pauză de-o cafea și-o țigară, ci în stil colocvial.
A urmat, firește, sesiunea de autografe, la care asistența – printre care s-au aflat colegi sau foști colegi ai procurorului militar, doctor în Drept, George Octavian Toma – a trebuit să stea la rând.
În rest, dincolo de vorbe, dincolo de rechizitorii reușite, așteptăm a doua carte.
Nu de alta, dar în contextul în care prof. univ. dr. Damian Miclea a spus “Lucrarea («Asasinarea lui Nicolae Iorga; Anchetele judiciare», n.n.) va fi suport pentru alte și alte lucrări”, parcă nu-i bine să ieși din cuvântul îndrumătorului.
Dar, mai rău decât atât, să înșeli așteptările cititorilor !