Femeile cu vârste de peste 65 de ani care suferă de bufeuri şi alte simptome asociate unui nivel scăzut de estrogen în organism au un risc crescut pentru declanşarea depresiei moderate sau severe, anunţă cercetătorii australieni, citaţi de Med Live.ro.
Aceştia au descoperit că femeile care suferă de simptome specifice depresiei au mai multe frământări legate de viaţa de zi cu zi, responsabilităţi legate de sănătate şi grija banilor, sugerând că există multe probleme care contribuie la apariţia depresiei la persoanele de sex feminin ce se încadrează în această grupă de vârstă. Tratamentul depresiei, în cazul acestora, trebuie să abordeze şi problemele hormonale, scriu autorii studiului în jurnalul “Menopause”, informează reuters.com.
“Alte studii efectuate până în prezent pe această temă au arătat că femeile ce trec prin perioada de premenopauză sau post-menopauză timpurie au o vulnerabilitate crescută la apariţia simptomelor specifice depresiei. Prin studiul nostru am vrut să aflăm dacă prezenţa bufeurilor indică o vulnerabilitate sporită, iar datele cercetării noastre au confirmat acest lucru,” a declarat Susan Davis, cercetătoare în cadrul School of Public Health and Preventive Medicine de la Monash University din Melbourne.
Pentru a realiza acest studiu, Susan Davis şi colegii săi au selecţionat 1500 de femei cu vârste cuprinse între 65 şi 79 de ani pentru a răspunde unui sondaj de opinie pe tema situaţiei financiare, a relaţiei amoroase şi problemelor legate de sănătate. Acestea au declarat care sunt simptomele post-menopauză pe care le resimt, de la prezenţa bufeurilor, a transpiraţiilor nocturne şi durerile prezente în timpul actului sexual, precum şi simptomele specifice depresiei.
Datele studiului au arătat că una din trei femei a raportat prezenţa bufeurilor şi a avut, în acelaşi timp, un risc crescut de până la 67% pentru apariţia depresiei, prin comparaţie cu femeile care nu sufereau de simptomele asociate menopauzei timpurii.
Femeile ce aveau partener de viaţă au avut un risc cu până la 40% mai mare pentru declanşarea depresiei, prin comparaţie cu femeile singure, iar cele care aveau un loc de muncă au avut un risc mai mic de depresie, prin comparaţie cu femeile şomere.
Deşi până în prezent bufeurile, uscăciunea vaginală şi congestia pelvină au fost asociate în mod independent cu riscul crescut pentru depresie, studiul de faţă nu a găsit dovezi concludente pentru a stabili că aceşti factori pot duce la apariţia depresiei.
Cu toate acestea, autoarea principală a studiului este de părere că un nivel scăzut de estrogen ar putea fi factorul principal care contribuie la apariţia simptomelor specifice depresiei.
“Estrogenul are efecte negative pentru sănătatea mentală, iar scăderea bruscă a nivelului de estrogen specific menopauzei poate determina apariţia anxietăţii şi a depresiei. La fel se întâmplă şi după naştere, când nivelul de hormoni scade brusc în organism,” adaugă cercetătoarea.
“Femeile în vârstă care suferă de simptomele asociate menopauzei ar trebui evaluate pentru stabilirea diagnosticului de depresie, în special dacă acestea au probleme financiare sau alt timp de probleme majore în ceea ce priveşte viaţa de zi cu zi,” recomandă Dr. JoAnn Pinkerton, medic ginecolog şi directoarea centrului North American Menopause Society, care nu a participat la studiul de faţă.
Depresia nu este o schimbare de dispoziţie, ci o tulburare mentală definită prin senzaţia de tristeţe apăsătoare ce durează cel puţin două săptămâni, apare în lipsa unei cauze specifice şi interferează cu toate aspectele vieţii de zi cu zi, adaugă
dr. Pinkerton.
În ceea ce priveşte tratamentul, studiile efectuate pe această temă nu au dovezi concluzive pentru a susţine terapia hormonală ca tratament al depresiei, deşi aceasta poate însoţi tratamentul antidepresiv şi consilierea de specialitate, sunt de părere cercetătorii.
În cazul unei depresii severe, medicamentele antidepresive pot corecta dezechilibrul chimic din organism şi scădea frecvenţa apariţiei bufeurilor.
Pentru forme mai uşoare de depresie sunt recomandate remediile naturiste pe bază de plante, precum sunătoare, dar şi terapia comportamentală şi schimbarea stilului de viaţă pot fi de mare ajutor în prioritizarea sarcinilor şi exercitarea activităţilor de rutină în viaţa de zi cu zi pentru eliminarea stresului şi îmbunătăţirea dispoziţiei zilnice, mai adaugă autorii.