Rodica Paraschiv, deputat PSD de Prahova
Într-o explicaţie scurtă, acest tip de învăţământ este cel care le va permite elevilor de la şcolile profesionale să se califice pentru nivelul 3 – muncitor calificat.
Învățământul dual se explică prin susţinerea financiară care se realizează printr-o colaborare dintre Ministerul Educaţiei Naţionale şi agenţii economici interesaţi. Elevii se pot specializa, ulterior, pentru nivelul 4 – tehnician şi apoi, pentru nivelul 5 – tehnician specializat. Astfel, companiile se apropie din ce în ce mai mult de şcoală, pe zona comună de interese – formarea resurselor umane necesare lor.
Lipsa personalului calificat cu care se confruntă unele domenii ocupaţionale determină pierderea unor potenţiali investitori sau împiedică dezvoltarea unor sectoare economice. Este momentul să reînfiinţăm învăţământul profesional românesc, să-i reclădim o bază materială, pentru că acest învăţământ are în România o istorie de 150 de ani, pierdută şi cu încercare de regăsire, acum – prin înfiinţarea acestui tip de învăţământ.
Aceasta a fost tema propusă de Asociaţia ”Expert Club”, împreună cu Alexandrion Group, la întâlnirea din data de 5 iulie 2017, reprezentanţilor Patronatului Business România, experţilor comitetelor sectoriale şi reprezentanţilor autorităţilor pentru calificare.
A rezultat dorinţa mediului de afaceri de a participa activ la acest tip de învăţământ, mai ales că au fost prezentate rezultatele concrete de către dl. ing. Werner Braun – proaspăt preşedinte al Confederaţiei Patronale Business România – în Deva şi Covasna.
O concluzie a acestei întâlniri a fost şi necesitatea consilierii şi orientării şcolare în cadrul orelor de dirigenţie. Scopul ar fi identificarea potenţialului academic şi aptitudinal al elevului pentru a uşura alegerea traseului şcolar şi profesional adecvat. Sigur, aici intervine şi factorul subiectiv –părintele– care poate sau nu să înţeleagă părerea avizată a specialistului, precum şi aspectele legate de găsirea acelor specialişti care ar putea să identifice în mod obiectiv acel potenţial.
Pentru anul şcolar 2017-2018, în Prahova s-au înfiinţat două clase de învăţământ profesional dual la Liceul Tehnologic „Tase Dumitrescu” din Mizil, pentru meseriile mecanic agricol, sudor, operator la maşini cu comandă numerică. Sper să fie un exemplu pentru alţi agenţi economici şi să reuşim în anul următor să mărim numărul de clase.
Domnul Nawaf Salameh, CEO şi fondator Alexandrion Group, şi-a exprimat intenţia de a colabora pentru înfiinţarea unei clase pentru specialităţi specifice activităţii companiei sale.
Rămâne în atenţia Inspectoratului Şcolar Judeţean Prahova şi a autorităţilor publice să identifice acei potenţiali agenţi economici dornici să participe la formarea de resurse umane calificate, dar şi în atenţia mediului de afaceri de a sprijini dezvoltarea comunităţilor în care îşi desfăşoară activitatea prin participarea la educaţie.