• Deshidratarea poate provoca oboseală, dureri de cap şi greaţă şi poate avea consecinţe mai grave asupra sănătăţii pentru copii şi pentru vârstnici. Există alte beneficii în a rămâne hidratat – de la o piele mai curată până la un somn mai bun. Potrivit Mayo Clinic, este vorba despre greutatea corporală şi activitatea pe care o desfăşurăm atunci când soarele este puternic. Deci, de câtă apă are nevoie un adult sănătos care trăieşte într-un climat temperat? Institutul de Medicină a stabilit că un aport adecvat pentru bărbaţi este de aproximativ 13 pahare (3 litri) din totalul băuturilor pe zi. Aportul adecvat pentru femei este de aproximativ 9 pahare (2,2 litri) din totalul băuturilor pe zi, scrie Divahair.
    Pe caniculă, cel mai important aspect de care trebuie să ţinem seama este hidratarea. Însă esenţială este şi dieta. Castravetele, de exemplu, este răcoritor şi conţine 95% apă. Mâncând castraveţi, puteţi trece mai repede peste efectele neplăcute ale caniculei. Vei fi hidratat şi răcorit. Cu un conţinut de 80-95% apă, salata verde este uşor de digerat şi extrem de hidratantă. E unul dintre cele mai sănătoase alimente de consumat pe caniculă. Fructele de pădure, afinele, murele, zmeura, cătina, coarnele sunt fructe cu conţinut mare de antioxidanţi şi fibre. Sunt uşor de consumat pe caniculă. Deşi ne face să ne înfierbântăm, ardeiul iute este perfect ca aliment de consumat pe caniculă. Acesta ne face să transpirăm, deci să ne răcorim, notează Click.
  • Reglaţi temperatura aerului condiţionat, astfel încât să nu existe o diferenţă mai mare de 10 grade între cea de afară şi cea din casă sau maşină. Problemele tind să apară atunci când diferenţa de temperatură este resimţită de organism ca fiind una foarte mare. Evitaţi contactul direct cu aerul condiţionat şi direcţionaţi-l către mijlocul camerei. Dacă, totuşi, vă aflaţi într-un mediu în care nu îl puteţi evita, încercaţi să vă protejaţi şi purtaţi o eşarfă în jurul gâtului. Dacă nu aţi respectat aceste reguli şi aţi rămas „înţepenit”, faceţi o evaluare la fizioterapeut pentru a localiza problema şi a o rezolva printr-un program de recuperare medicală ce poate combina diverse tehnici şi proceduri: terapie manuală, laserterapie, electroterapie, potrivit CSID.
  • Dacă mâncaţi alimente bogate în sodiu, chipsuri, covrigei, sticksuri, cereale, alune, produse alimentare procesate sau dacă alegeţi băuturi cu acid şi tipuri de apă minerală care au un conţinut ridicat de sodiu – toate acestea pot cauza mărirea tensiunii arteriale. De aici până la atacul de cord sau accidentul vascular cerebral (AVC) nu mai e decât un pas. Arşiţa duce la dilatarea vaselor de sânge, ceea ce permite fluidelor să circule în jurul ţesuturilor. Experţii mai spun că dacă stăm prea mult aşezat sau în picioare pe loc, dacă mergem foarte mult pe jos, gravitaţia contribuie la coborârea lichidelor la nivelul picioarelor şi gleznelor, anunţă Click.