Guvernul va cheltui în perioada următoare aproape 400 de milioane de euro pentru sistemul de intervenţie în caz de urgenţe, ministrului de Finanţe, Ionuţ Mişa, cerându-i-se să aloce la următoarea rectificare bugetară suma de 15,385 milioane de euro pentru prima etapă. „În cursul acestei săptămâni, la nivelul Ministerului de Interne a funcţionat un grup de lucru care a întocmit un raport amplu privind necesităţile de dotare şi propuneri pentru îmbunătăţirea componentei de aviaţie MAI-MApN pentru executarea în comun a misiunilor în situaţii de urgenţă. La întocmirea acestui raport s-a avut în vedere o abordare atât în ceea ce priveşte cooperarea operaţională, cât şi necesităţile de consolidare a cooperării şi nu în ultimul rând o analiză asupra surselor financiare şi condiţionărilor legislative”, a declarat la începutul şedinţei de Guvern de joi ministrul de Interne, Carmen Dan. Aceasta a mai spus că, într-o primă instanţă, a avut în vedere asigurarea disponibilităţii aeronavelor existente. „Am luat în considerare reparaţia capitală într-un centru autorizat a motoarelor avionului mediu-curier Cesna seria 560-0200, destinat misiunilor umanitare SMURD. Necesarul financiar pentru această operaţionalizare este de 1.000.500 de euro.
E necesară reparaţia capitală a elicopterului MI8 şi configurarea acestuia pentru misiuni de căutare-salvare, inclusiv pe mare. Vorbim de montarea sistemului de flotabilitate, necesarul financiar estimat fiind de 5.000.600 de euro. Pentru asigurarea capabilităţilor necesare pentru zborul night-vision-google pentru elicoptere grele din dotare am luat în calcul operaţionalizarea a cinci elicoptere deja existente. Vorbim de un necesar financiar de 5 milioane de euro. Pentru executarea de reparaţii şi asigurarea resursei de zbor în 2017, efortul financiar este de 2,527 milioane euro. Necesarul financiar trebuie abordat în funcţie de bugetul alocat ordonatorului secundar”, a adăugat Carmen Dan. Ea a precizat că este nevoie de identificarea la nivelul MApN a unei locaţii în zona centrală a teritoriului naţional, în proximitatea arcului carpatic pentru un heliport, amenajat ca teren de aterizare prevăzut cu posibilităţi de alimentare a elicopterelor, marcaje şi iluminaţie specifică, bugetul fiind de 220.000 de euro. De asemenea, a mai spus că avioanele C27 Spartan vor fi folosite pentru stingerea incendiilor, după ce vor fi echipate cu sisteme de lansare din aer a containerelor cu apă. „Total necesar financiar pentru această primă etapă ar fi 15.385.000 de euro. Analiza are în vedere şi o etapă ulterioară, care are o estimare a costului financiar pentru perioada 2018-2020”, a precizat ministrul de Interne. Premierul Mihai Tudose a precizat că suma totală necesară este de aproape 400 de milioane de euro.
„Pentru etapa I este nevoie de 15.385.000 de euro, domnule ministru de Finanţe, la rectificare vreau banii ăştia! Nu e cu da sau nu”, i s-a adresat Tudose ministrului de Finanţe, Ionuţ Mişa.