Bogdan Chitic

La ediția din 2020 a Jocurilor Olimpice de la Tokyo, baschetul 3×3 va figura, în premieră, printre probele incluse în calendarul competiției, un mare merit în luarea acestei decizii de către Comitetul Internațional Olimpic avându-l țara noastră. Recunoscută pe plan mondial drept una dintre națiunile cele mai preocupate când vine vorba despre această disciplină, cu rezultate constant bune la întrecerile internaționale – aur la Campionatul European masculin, în 2014, și argint la Campionatul European feminin, în 2016, România a pledat pentru introducerea, în calendarul olimpic, al unuia dintre cele mai populare sporturi de stradă din lume.
Printre „ambasadorii” țării noastre în materie de baschet 3×3 se numără și doi foști campioni în „Olimpia”, româno-spaniolul Angel Santana (40 ani) și Tudor Gîrbea (18 ani). Dacă de numele lui Santana se leagă titlul cucerit de CSU Asesoft Ploiești în 2012, dar și promovarea obținută de CSM Ploiești, anul trecut, în Liga Națională, mai tânărul Gîrbea a evoluat timp de șase luni la Ploiești și a pus umărul la accederea în primul eșalon a echipei municipalității, desființată între timp din rațiuni financiare.
De curând, cei doi au participat la o acțiune de promovare a baschetului 3×3 întreprinsă de Comitetul Olimpic și Sportiv Român (COSR), prin președintele Mihai Covaliu, la care au mai fost prezente nume importante din galeria campionilor olimpici români, precum Georgeta Andrunache, Alina Dumitru și Viorica Susanu. Foști campioni continentali în 2014, Angel Santana și Cătălin Vlaicu au încins un meci demonstrativ alături de mai tânăra generație formată din Tudor Gîrbea, Cătălin Miloș, Dani și Cristian Mâinea pe terenul special amenajat pe esplanada de lângă Casa Olimpică din București.
La evenimentul organizat de COSR au mai luat parte și Camelia Potec, președintele Federației Române de Natație, și ploieșteanul Alexandru Dedu, președintele Federației Române de Handbal, precum și Laura Badea, campioană olimpică la floretă, la Atlanta, în 1996, și gimnaștii Marian Drăgulescu și Silvia Stroescu.