Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești a ajuns din nou în vizorul Inspecției Judiciare, după ce fosta șefă a Autorității Electorale Permanente, Ana Maria Pătru, a făcut declarații incendiare în care a relatat modul în care susţine că se storc informații de la persoanele care sunt cercetate în diferite anchete penale.
Instituția care vizează modul în care magistrații își fac meseria și dacă aceștia își încalcă statutul în timpul exercitării funcțiilor pe care le dețin a demarat o nouă procedură de cercetare a activității unor procurori anticorupție de la DNA Ploiești. Potrivit unor surse, este vorba despre doi procurori de la Direcția Națională Anticorupție Ploiești, printre care se află însuși procurorul-șef al serviciului teritorial care până mai ieri era catalogat în sistem drept “unitatea de elită” a DNA. Dacă toate afirmațiile care apar tot mai des în spațiul public în legătură cu sistemul de lucru al procurorilor DNA Ploiești se vor dovedi a fi reale, dincolo de gravitatea situației, DNA Ploiești se va transforma din așa-zisa “unitate de elită” în unitate pârâtă.

 

După dosarele deschise de Inspecția Judiciară împotriva fostului procuror al DNA Ploiești Mircea “Portocală” Negulescu, care a și fost suspendat din funcția pe care o deține la Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpina – acolo unde a solicitat să fie transferat după izbucnirea scandalurilor din mass-media care dezvăluiau mai multe informații incriminatoare la adresa sa -, la Direcția Națională Anticorupție Ploiești pare să se declanșeze cea mai amplă cercetare disciplinară.
3-eRecent, Agerpres a publicat informația potrivit căreia a început procedura de verificare a afirmațiilor fostei șefe a Autorității Electorale Permanente, Ana Maria Pătru (foto), din declarațiile căreia – făcute în interviurile acordate presei centrale – reiese că ar fi fost supusă unor tratamente care excedau limita legală în privința procedurilor de cercetare penală. În răspunsul dat la solicitarea Agerpres, reprezentanții Inspecției Judiciare au confirmat faptul că a început procedura de verificare. „La 12 iulie, Inspecția Judiciară s-a sesizat din oficiu ca urmare a afirmațiilor doamnei Ana Maria Pătru, publicate în mass-media, în care se relatează aspecte ce țin de modalitatea de instrumentare a unui dosar aflat pe rolul DNA — Structura Teritorială Ploiești. Inspectorii judiciari desemnați în cauză urmează să efectueze verificări prealabile pentru a se stabili dacă există indiciile comiterii vreunei abateri disciplinare de către procurori de la DNA — ST Ploiești”, se arată într-un răspuns al Inspecției Judiciare, la solicitarea Agerpres.
Ar fi vorba despre procurorii Cerasela Răileanu și însuși procurorul-șef al DNA Ploiești, Lucian Onea. Potrivit informațiilor publicate de Lumea justiției, pe luju.ro, “Inspecția Judiciară îi verifică pe procurorii DNA Lucian Onea și Cerasela Răileanu pentru dispozițiile date în dosarul fostei șefe AEP, Ana Maria Pătru, scoasă din arest ca să facă denunțuri (…). Anunțul că Inspecția Judiciară s-a sesizat din oficiu pe declarațiile șefei AEP a fost făcut la circa două săptămâni de la momentul la care Ana Maria Pătru dezvăluia în cadrul unui interviu acordat EVZ că procurorii DNA Ploiești Lucian Onea și Cerasela Răileanu au scos-o din arestul preventiv pentru a o pune față în față cu denunțătoarea Irina Socol, pentru a o determina să facă denunțuri împotriva mai multor lideri politici”.
În ziua în care a apărut informația potrivit căreia Inspecția Judiciară a declanșat procedurile de verificare a modului în care se desfășoară activitatea unora dintre procurorii DNA Ploiești, Ana Maria Pătru, fosta șefă a AEP, a declarat, pentru postul de televiziune B1Tv, că este dispusă să meargă în fața Inspecției Judiciare pentru a da declarații detaliate și să prezinte probe privind cele semnalate de ea. „În Justiție s-a constituit un cartel (…). Sesizarea Inspecției Judiciare trebuie să mă bucure și nu numai pe mine, ci pe toți cetățenii care se pot afla la un moment dat în aceeași situație și care în absența unor instrumente de control și responsabilizare a magistraților pot suferi abuzuri și pot fi supuși unor cercetări nelegale. Da, eu am probele mele, înregistrari din care rezultă cele susținute de mine în public, dar și alte probe pe care le pot indica inspectorilor judiciari întrucat ele nu se regăsesc la acest moment la dosarul cauzei”.
Declanșarea noii verificări a Inspecției Judiciare în sânul DNA Ploiești a venit ca urmare a declarațiilor făcute într-un interviu acordat evz.ro, la începutul lunii iulie, de Ana Maria Pătru. Aceasta a relatat: “Prietena mea, denunţătoarea Socol, a fost invitată, pe perioada cât am fost arestată preventiv, de câteva ori la DNA Ploieşti pentru a se întâlni şi discuta cu mine. Eu eram scoasă din arest şi dusă la aceste discuţii, la care participau: avocatul pe care am fost determinată să-l angajez, uneori, avocata ei și polițiștii DNA, întotdeauna, precum și procurorul care se ocupa de instrumentarea cazului, acesta supervizând discuțiile (…).Logica era aceea că eu şi Irina Socol eram prietene la acea dată de peste 7 ani şi aceasta, probabil, le promisese anchetatorilor, cu care este evident că se afla într- o stare de colaborare şi contact permanent, că va obţine denunţurile pe care aceştia şi le doreau. Mie mi se promitea că îmi voi revedea copilul şi că, într-un final, voi obţine o condamnare cu suspendare, deşi ei ştiau foarte bine că nu comisesem faptele de care formal mă acuzau”.
La sfârșitul anului 2016, Ana Maria Pătru a fost trimisă în judecată de către procurorii DNA – Serviciul Teritorial Ploiești, în cauză fiind acuzată că ar fi primit mită contravaloarea unei mașini de lux și a unui apartament în schimbul promisiunii că va susține derularea, în bune condiții, a unor contracte de servicii încheiate între firma Siveco, deținută de Irina Socol, și Autoritatea Electorală Permanentă.