F. T.

Printre nu puținele metehne ale românului se numără și furatul. Mai ales când este vorba despre arhiuzatul termen “furt din avutul obștesc”, numit, în prezent “de la stat” . Cum ar fi din fondul forestier proprietate publică și, de ce nu, chiar de la proprietarii particulari.
Conform unei statistici întocmite pentru intervalul 1 ianuarie – 30 iunie a.c., și prezentate de către inginerul Ion Domșa, de la Direcția Silvică Prahova, numărul infracțiunilor de tăieri de arbori a fost de 41. Dintre acestea, 34 au fost comise în pădurile proprietate publică a statului, iar celelalte șapte – în cele aparținând persoanelor fizice.
Contravențiile la regimul silvic, contabilizate pentru perioada primului semestru din acest an, s-au ridicat la 292 (dintre acestea, 207 în proprietatea publică, iar diferența – la persoanele fizice).
Una peste alta, volumul total de masă lemnoasă tăiată ilegal s-a ridicat, în prima jumătate a anului curent, la 1.037 metri cubi, în timp ce prejudiciul a fost de 206.222 de lei.
Sus-amintita statistică mai specifică și acțiunile derulate de către personalul silvic împreună cu organele în drept – poliție și jandarmerie – în perioada 1 ianuarie – 30 iunie, la acțiunile care au vizat “Controlul circulației materialului lemnos”. Astfel, au fost efectuate 3.365 de acțiuni, în urma cărora au fost constatate 82 de contravenții. Valoarea totală a amenzilor date s-a ridicat la 172.500 de lei, iar cantitatea de material lemnos confiscat a fost de 288 de metri cubi.
Există, potrivit unor surse, unele zone predispuse la infracțiuni la regimul silvic. Și, de parcă ar avea un nume predestinat, aceasta a fost, în urmă cu câțiva ani, Valea Plângerii, de pe raza Ocolului Silvic Vălenii de Munte. O alta – zona Slon, Cerașu. Și așa mai departe… De unde și numărul mare de infracțiuni constatate în cursul anilor trecuți de către procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Vălenii de Munte.
Zona administrată de către Ocolul Silvic Sinaia pare, totuși, mai sigură, în ceea ce privește infracțiunile de furt din pădure. Ne-a confirmat-o chiar șeful Parchetului din localitate, prim- procurorul Daniel Ghiță, care ne-a precizat că, atât din cauza pantelor abrupte, cât și a numărului limitat de căi de acces în și dinspre pădure, prezumtivii hoți de lemn fac obiectul unui număr mai mic de dosare penale comparativ cu cel al altor Parchete din județ. “Este adevărat că și colegii mei, de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sinaia, au instrumentat cauze care au avut ca obiect comiterea de infracțiuni silvice, dar pot spune că acestea nu țin capul de afiș al ilegalităților comise pe raza noastră de competență”, a mai completat prim-procurorul Daniel Ghiță.

Unde-s pădurile de altădată ? Dar unde sunt şi pădurarii ?

Suprafața administrată de către Direcția Silvică Prahova este de 113.192 de hectare (90.495 de hectare – proprietate publică a statului și 22.697 de hectare a altor proprietari).
Pe de altă parte, la sfârșitul lunii aprilie a anului curent, numărul pădurarilor care supravegheau fondul forestier era de până în 200 ! “Există o stare de nemulțumire în rândul celor 170 de pădurari”, își exprima părerea directorul Direcției Silvice Prahova, Dragoș Gabriel Ciomag, în revista “Viața Satului”. Iată și argumentele domniei sale: “ Aceștia au un salariu modest, de 1.400 de lei, lunar, net. Iar oamenii pădurilor fac cam tot ce se poate. De la paza zi-lumină a cantonului lor, care în zona de munte depășește 700 de hectare de pădure, până la o mulțime de servicii pentru sute și sute de proprietari. De asemenea, ei au în grijă direct și nenumărate lucrări de întreținere, de regenerare a pădurilor, culegerea de plante medicinale și fructe de pădure, hrănirea faunei etc”.
Iar ca un semnal de alarmă, directorul Direcției Silvice Prahova avertizează: “Numărul pădurarilor scade, iar locul lor nu mai este luat de nimeni. Acest lucru se întâmplă și din cauza faptului că școlile de profil de la Câmpina și Brănești – Ilfov, altădată «pepiniere» sigure de pădurari, nu prea mai au de unde ne trimite absolvenți. Iar eventualii amatori din rândul sătenilor, cu diplomă de absolvire, dornici să se dedice meseriei de silvicultor, sunt tot mai puțini. În această situație, oamenii noștri de bază (pe care se poate conta – n.n.) doresc să plece din sistem” (sursa, Viața Satului).
Iată, așadar, o scurtă “radiografie” a contextului în care este administrat fondul forestier din Prahova. Pe de altă parte, însă, nu trebuie uitat că, din anul 2012 și până în prezent, a scăzut volumul de masă lemnoasă furată din pădurile prahovene.