România a primit un milion de euro de la UE
Conform site-ului Infolegal.ro, care citează Ziarul Financiar, România a primit, în primele cinci luni din 2017, din fondurile structurale ale UE pentru exerciţiul financiar 2014-2020, un milion de euro, ceea ce corespunde unei „absorbţii“ de 0,004% din totalul sumei alocate în exerciţiul financiar curent.
„Dar, în condiţiile în care principalele autorităţi de management prin intermediul cărora se fac rambursările din fonduri UE nu sunt autorizate, România nici nu poate spera să primească bani, deşi Ministerul Finanţelor a bugetat pentru acest an venituri de la UE, din fondurile structurale, de aproape 10 miliarde de lei.
Pe de altă parte, ocupat cu acoperirea salariilor şi a pensiilor, Ministerul Finanţelor nici nu are bani pentru a suplini golul, până ce ar urma să vină fondurile nerambursabile.
Tot Ziarul Financiar mai precizează că Ministerul Finanţelor a împrumutat la începutul săptămânii un miliard de euro de la Banca Europeană de Investiţii (BEI) pentru cofinanţarea proiectelor derulate cu fondurile nerambursabile ale Uniunii Europene – aproximativ 22 de miliarde de euro în exerciţiul financiar 2014-2020.
Ţara noastră se încadrează în ţinta de deficit preconizată
România se încadrează în ținta de deficit în 2017, iar valoarea de 3,2% din PIB comunicată de Eurostat a fost calculată pe baza soldului ajustat sezonier și raportată la PIB-ul din trimestrul I, trimestrul în care acesta înregistrează de obicei cea mai redusă valoare nominală, se arată într-un comunicat al Ministerului Finanțelor Publice (MFP), remis Agerpres.
„Referitor la comunicatul Eurostat privind deficitul bugetar în trimestrul I 2017 pentru România facem următoarele precizări: valoarea comunicată de 3,2% din PIB este calculată pe baza soldului ESA ajustat sezonier, reflectând componenta de trend a deficitului bugetar înregistrat în trimestrele anterioare din 2016, și raportată la PIB din trimestrul I, trimestru în care PIB înregistrează de obicei cea mai redusă valoare nominală din cele 4 trimestre ale anului. În 2016, PIB în trimestrul I a fost de 146,4 miliarde de lei în timp ce valoarea cea mai ridicată a PIB-ului trimestrial s-a înregistrat în trimestrul IV de 228,9 miliarde de lei”, spun reprezentanții Ministerului Finanțelor, citaţi de Agerpres.