ANAF a verificat spațiile în care se organizează nunți
Agenția Națională de Administrare Fiscală, prin structurile antifraudă, a inițiat acțiunea „Ballroom”, efectuând controale operative la societăți care dețin spații cu destinație principală de organizare evenimente (nunți, simpozioane, evenimente corporate etc.) și a aplicat, în perioada 30 iunie – 4 iulie 2017, sancțiuni contravenționale de 667.575 lei, se precizează într-un comunicat citat de Agerpres. Astfel, în perioada menționată au fost verificați 227 de contribuabili, fiind aplicate 108 sancțiuni contravenționale principale (95 amenzi și 13 avertismente), valoarea totală a amenzilor fiind de 636.441 lei. S-au confiscat sume (numerar), venituri ilicite și bunuri în valoare totală de 31.134 lei, din care sume (numerar) în valoare de 2.344 lei şi venituri ilicite în valoare de 28.740 lei.
A apărut ordinul pentru aprobarea nomenclatorului activităților independente
În Monitorul Oficial s-a publicat Ordinul pentru aprobarea nomenclatorului activităţilor independente ce pot fi impozitate prin tranşe de venit, scrie Curierul Național, citat de Infolegal.ro. În acest context, impozitarea veniturilor utilizându-se metoda tranşelor de venit este permisă pentru un număr de 130 de activităţi, la care legiuitorul a prezentat şi codurile CAEN corespunzătoare activităţilor din economia naţională.Metoda impozitării prin tranşe de venit pentru acele activităţi permise poate fi aplicată până la un nivel anual maxim al veniturilor de 100.000 de euro anual, calculat la cursul de la 31 decembrie al anului în care au fost realizate veniturile. Din punctul de vedere al evidenţei, contribuabilii ce realizează venituri impozitate prin tranşă de venit completează în Registrul de încasări şi plăţi numai partea corespunzătoare a încasărilor. Desigur, aceste înregistrări reprezintă şi sursă de date pentru respectarea unei eventuale obligaţii de înregistrare în scopuri de TVA.
Anunţata taxă de solidaritate alungă specialiștii din România
„Introducerea taxei de solidaritate va alunga specialiștii din România, iar cei care s-au pregătit în afara țării nu vor reveni”, a declarat Andra Cașu, director executiv al departamentului de asistență fiscală și juridic în cadrul EY, lider pe piața serviciilor profesionale din țară, citată de Agerpres. „Ne focusăm pe cei care câștigă venituri mai mari, de 10 ori salariul minim pe economie, după care, după un timp de căutare prin arhive, rezultă că baza de taxare este destul de mică, vorbim de circa 30.000 de persoane. Adică nu este o gaură neagră. Problema pe care ne-am pus-o noi este despre ce taxe vorbim, ce procent, care este ţinta. Noi discutam între noi că va fi ceva în jur de 0,5%, mic, simbolic”, a mai precizat Andar Cașu.