Folosirea aparatului de ras este una dintre cele mai rapide și mai rentabile modalități de a elimina părul nedorit. Cu toate acestea, unul dintre dezavantajele acestei metode este riscul de iritatii ale pielii, scrie medicalnewstoday.com, citat de
MedLive.ro.
Semnele sunt: eczemă, roşeaţă, mâncărime, sensibilitate, senzaţie arzătoare, mici umflături roșii.
Tratamente disponibile şi remedii la domiciliu: 1. Evitați rasul o perioadă, pentru ca zona afectată să se vindece și să reduceţi riscul de inflamație, iritație sau infecție; 2. Aplicaţi comprese reci. Puneţi o compresă rece pe zona afectată pentru a ajuta la reducerea pruritului și a inflamației; 3. Folosiţi lichide astringente. Unul dintre cele mai populare remedii este aplicarea unui lichid natural astringent. Acesta ajută la reducerea inflamației și a înroșirii asociate iritaţiilor. Exemple de astringente naturale: oțet de mere, ceai negru, ulei de arbore de ceai (câteva picături amestecate cu apă). Acestea pot fi aplicate direct pe față sau adăugate la o compresă rece. 4. Uleiuri naturale. Mai multe uleiuri naturale pot fi folosite pentru a înmuia și hidrata pielea, ceea ce poate reduce senzațiile de mâncărime, sensibilitate și arsură: ulei de avocado, ulei de cocos, ulei de măsline, ulei de migdale dulci. Nu ar trebui să folosiţi produse care conțin alcool, deoarece acesta este un iritant pentru piele. 5. Aloe vera. Produsele care conţin aloe vera sunt adesea folosite pentru arsuri, tăieturi și zgârieturi. În plus, cercetările arată că anumite enzime din aloe vera reduc inflamația atunci când sunt aplicate pe piele. 6. Ovăz. Făina de ovăz este adesea utilizată pentru a trata o varietate de probleme ale pielii. Conform unor cercetări, are proprietăți antioxidante și antiinflamatoare, ceea ce poate explica eficacitatea sa pentru iritaţii. 7. Loțiuni speciale pentru iritaţii. Produsele care conțin hidrocortizon pot reduce umflarea și înroșirea. Uleiul pentru copii sau cremele pentru iritaţia de scutec sunt eficiente şi pentru pielea iritată a adulţilor. Acidul salicilic, utilizat în mod obișnuit pentru tratarea acneei, poate fi de asemenea benefic pentru cei cu iritaţie. Loțiunile care conțin acid glicolic reduc leziunile cu 60%. 8. Antibiotice pentru infecție. De cele mai multe ori acest tip de iritaţie se rezolvă, în general, fără complicații, însă există posibilitatea unei infecții.
Dacă umflăturile par infectate, au capete albe sau cu puroi sau devin dureroase la atingere, ar trebui să consultaţi un medic. Tratamentul cu antibiotic ar putea fi necesar.
Iată şi câteva recomandări prvind prevenirea acestor neplăceri: Folosiţi aparatul de ras după duş, când părul este cel mai moale; Folosiţi întotdeauna un lubrifiant cum ar fi o cremă, gel sau ulei; Exfoliaţi pielea pentru a preveni creşterea firelor de păr sub piele; Folosiţi o perie de bărbierit pentru a aplica gelul sau cremă de ras pentru a asigura o distribuție mai uniformă şi profundă decât cu aplicarea manuală; Alegeţi o lamă de ras ascuțită şi de calitate, care este curată și fără resturi de săpun sau păr; Rade şi în direcţia creşterii părului; Nu radeţi aceeaşi zonă de mai multe ori; Nu vă radeţi prea repede; Clătiţi lama după fiecare ras; Curățaţi și uscaţi aparatului după utilizare pentru a reduce riscul de infecţie bacteriană; Clătiți pielea proaspăt rasă cu apă rece, aplicând o loțiune hidratantă, evitând produsele care conțin culori, parfumuri, alcool sau alte produse care irită pielea; Evitaţi îmbrăcămintea strânsă deoarece aceasta poate irita pielea proaspăt rasă.