Copiii rezultați în urma procedurii de fertilizare in vitro (FIV) au o stare de sănătate la fel de bună ca a semenilor lor concepuți prin metode naturale, conform unui studiu realizat în Australia și publicat recent, citat de Xinhua şi preluat de Agerpres.
Potrivit cercetării considerată cea mai importantă în acest domeniu, efectuată de Murdoch Childrens Research Institute (MCRI), copiii incluși în studiu, concepuți prin FIV și ajunși la vârsta școlară erau la fel de sănătoși din punct de vedere fizic, mental și emoțional ca și semenii lor concepuți pe cale naturală.
David Amor, cercetător principal, a declarat că rezultatele ar trebui să îi liniștească pe părinții copiilor rezultați în urma procedurii FIV.
Numărul copiilor născuți prin FIV, prin intermediul donatorilor de spermă, s-a dublat în Victoria începând din 2010.
”Femeile și cuplurile care aleg donatori investesc timp de gândire și efort în selectarea acestora”, a declarat Amor, miercuri, pentru media din Australia. ”Serviciile FIV investesc efort în recrutarea donatorilor”, a mai spus el adăugând că ”informația pe care beneficiarul o primește despre donator este minimă”, aceasta bazându-se pe ”o evaluare a stării de sănătate”, însă ”nu se știe dacă acești bărbați sunt reprezentativi pentru populația generală”.
”Ținând cont că se înregistrează o creștere a interesului pentru FIV în ceea ce privește cererea, aceste concluzii ar trebui să îi liniștească pe părinți”, a precizat Amor.
Pentru acest studiu, mamele a 224 de copii din Victoria concepuți prin FIV au fost rugate să completeze un sondaj cu privire la propria sănătate și stare generală și la cea a copiilor lor.
Rezultatele au indicat că micuții concepuți cu ajutorul donatorilor aveau mai multe nevoi speciale în ceea ce privește sănătatea în comparație cu copiii concepuți pe cale naturală, însă cei născuți în urma FIV aveau vieți de familie mai sănătoase.
Potrivit lui Amor, ambele rezultate pot fi explicate prin faptul că părinții care au apelat la FIV sunt mult mai protectori cu copiii lor.
Conform specialistului, oamenii de știință vor studia în etapa următoare starea de sănătate a persoanelor concepute prin FIV ajunse la vârsta fertilă.