Nicoleta Dumitrescu

Luni seară, la o emisiune tv, unul dintre foştii miniştri ai Guvernului tehnocrat – cel al Sănătăţii – a dezvăluit ceea ce de fapt se ştia de mai mult timp, situaţia fiind valabilă mai prin toate instituţiile, în contextul în care politica dictează totul, inclusiv ca unele persoane să ocupe anumite funcţii bine plătite. Ce a dezvăluit Vlad Voiculescu, fostul ministru de la Sănătate? Că în instituţia pe care a condus-o exista – şi încă mai există – un consilier plătit cu 20.000 de lei pe lună, cu statut de înalt funcţionar public, care ducea la PSD documente. Anumite documente. Importante sau foarte importante.
Persoana – căreia nu i s-a dezvăluit numele, din motive lesne de înţeles – este tot în acelaşi minister, pe aceeaşi funcţie şi plimbă, probabil, în continuare, documente la partid, motivul fiind acela că, în cazul înalţilor funcţionari publici, a-i lăsa fără serviciu seamănă cu o luptă cu morile de vânt, mai ales când în spate este o uşă cu siglă de partid.
În ce măsură declaraţia fostului ministru Voiculescu va produce valuri în PSD, dar mai ales în Cabinetul Tudose, rămâne de văzut. Însă, dacă ar fi inspiraţi, reprezentanţii din cel mai important partid aflat la guvernare ar trebui să clarifice, în vreun fel, această problemă spinoasă. Nu de alta dar, dacă tot spun în dreapta şi-n stânga că, de-acum încolo, acest Guvern nu are altă sarcină decât să pună în aplicare cele mai bune soluţii pentru popor, atunci să găsească o rezolvare şi acestei chestiuni, astfel încât să fie eliminate duplicitatea şi demagogia. Pe de altă parte, declaraţia fostului ministru Voiculescu nu a făcut altceva decât să confirme ceea ce de fapt a devenit o modă în ultimii zeci de ani, şi anume că în instituţii importante sunt instalaţi oameni cheie, după sprânceană, care au un rol bine stabilit, în funcţie de regulile bătute în cuie la partid.
Iar această modă, a instalării de oameni cheie în funcţii cheie, a fost şi încă mai este aplicată de toate formaţiunile politice, indiferent că a fost vorba despre PNL, PSD sau partide ajunse, prin votul românilor, la putere.
Săptămâna trecută, când Guvernul a făcut publică decizia de a bloca toate angajările de la nivel central, a anunţat că se va realiza şi un audit de management, în termeni pompoşi menţionându-se că se va face şi o analiză a organizării instituţionale şi a eficienţei utilizării resurselor umane, adică se va analiza – în traducere liberă – şi ce face fiecare pe postul pe care-l ocupă.
Dacă va fi aşa, atunci ar trebui să se meargă până în pânzele albe şi să fie luaţi la puricat, în ceea ce priveşte activitatea, şi cei care au dat concurs pentru postul de plimbat hârtii!
Pentru că, dacă tot se trâmbiţează că de acum încolo va fi corectitudine în actul de guvernare – după ce l-au trântit pe fosul premier Grindeanu, care n-a mai corespuns standardelor –atunci să se meargă cu corectitudinea până la capăt, nu cu jumătăţi de măsură.
Mai este însă o chestiune: depinde şi dacă se vrea să se facă o evaluare corectă. Dar în condiţiile în care primul lucru care s-a făcut a fost acela de a se mări lefurile în loc să se vadă ce face fiecare persoană de-adevăratelea nu că plimbă hârtii, atunci, automat, toate aceste reforme puse doar pe hârtie nu vor fi decât simple furtuni într-un pahar cu apă!