Petre Apostol

La cea de-a VIII-a ediţie a Jocurilor Francofoniei, competiţie care a început de pe 21 iulie şi se va încheia mâine, la Abidjan, în Coasta de Fildeş, atletul de la CSM Ploieşti şi CS Petrolul Ploieşti, Petre Nicolae Rezmiveş, a reuşit să se califice în două finale.
Elevul antrenorului Augustin Iancu – prezent, de asemenea, în delegaţia României la Abidjan, în calitate de secretar general al forului naţional de atletism – a obţinut calificarea în finală, mai întâi la proba de 100 metri. Petre Rezmiveş a încheiat al doilea ultima serie preliminară (a treia), cu timpul de 10.50 secunde, a şaptea performanţă a calificărilor (dintre 21 de concurenţi), având, totodată, al patrulea timp de reacţie la start din această fază (0.125 sec.).CICLIST 78 B
În finală, unde a fost singurul european şi singurul atlet de tip caucazian, reprezentantul tricolor a fost foarte aproape de medalia de bronz, încheind pe locul al patrulea, la cinci sutimi de secundă de a treia poziţie. Rezmiveş a fost cronometrat cu timpul de 10.46 secunde (la două sutimi de secundă de recordul său personal), cu un timp de reacţie de 0.186 secunde (penultimul), în vreme ce podiumul a fost alcătuit din Dylan Sicobo (Seychelles, 10.33 secunde), Arthur Cisse Gue (Coasta de Fildeş, 10.34 secunde), Bismark Boateng (Canada, 10.41 secunde).
Miercuri, atletul de la CSM-CS Petrolul Ploieşti a participat în calificările probei de 200 metri, câştigând seria a doua preliminară, cu timpul de 21.27 secunde (a treia performanţă a preliminariilor), având cel mai bun timp de reacţie (0.148 secunde) din toate cele trei serii, fiind, totodată, la 14 sutimi de secundă de recordul său personal.
Joi, în finală, elevul antrenorului Augustin Iancu nu a reuşit să-şi îmbunătăţească timpul din preliminarii, şi a sosit de-abia al cincilea, cu timpul de 21.29 secunde (0.233 sec. – timp de reacţie), primii trei clasaţi fiind, în ordine, Wilfried Koffi Hua (Coasta de Fildeş, 20.73 sec.), Arthur Cisse Gue (Coasta de Fildeş, 20.93 sec.), Bastien Mouthon (Elveţia, 21.20 sec.).

Ciclistul ploieştean Valentin Pleşea, cel mai bine clasat român

Joi, au avut loc la evenimentul din Abidjan şi concursul de ciclism pe şosea, în lotul echipei masculine a României fiind inclus şi ciclistul ploieştean Valentin Pleşea (al doilea din dreapta; de la dreapta la stânga), format la CS Petrolul Ploieşti, de către antrenorul Constantin Ciocan, aflat în prezent la HC Cycling Team.
Vicecampion naţional, Pleşea a fost cel mai bine clasat român din ierarhia concursului de la Jocurile Francofoniei, sosind al şaptelea la general, cu timpul de 3:07:12 ore, cu o întârziere de 3:37 minute faţă de câştigător, francezul Pierre Idjouadiene. Medalia de argint i-a revenit marocanului Soufiane Sahbaoui, care a câştigat sprintul din grupul sosit cu o întârziere de 1:20 minute faţă de învingător, podiumul fiind completat de un alt ciclist francez, Bruno Armirail.
Ceilalţi componenţi ai României au încheiat astfel: Emil Dima (locul 10, +3:43 min.), Vlad Dobre (locul 17, +3:52 min.), Dan Băbăiţă (locul 21, +4:10 min.), Leonard Barbu (locul 29, +6:36 min.). Au luat startul 85 de sportivi, dintre care doar 43 de ciclişti au fost clasaţi, în final.
Jocurile Francofoniei reprezintă un eveniment sportiv-cultural, care promovează solidaritatea şi diversitatea, fiind organizat la fiecare patru ani de către Organizaţia Internaţională a Francofoniei (OIF), reunind peste 3000 de tineri sportivi (18-25 de ani) și artiști din țările spaţiului francofon. La această ediţie, România este prezentă doar în cadrul competiţiei sportive.