A. M.
În condițiile în care sunt anunțate temperaturi caniculare și secetă pentru următoarele luni, în mai multe localități din județ sunt probleme în privința asigurării apei potabile. Mai multe controale efectuate anul acesta de Direcția de Sănătate Publică au scos la iveală că există zone în care apa nu este bună pentru consum, astfel de situații regăsindu-se mai ales în mediul rural, acolo unde localnicii se aprovizionează din fântâni. Pentru că acestea nu au fost bine dezinfectate și întreținute, apa nu se mai încadrează în parametrii biologici și fizico-chimici corespunzători, ceea ce pentru populație înseamnă pericol de îmbolnăvire. DSP a solicitat primăriilor și – acolo unde a fost cazul, operatorilor de sisteme centralizate – măsuri pentru a identifica și a elimina cauzele poluării apei.
Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Prahova au efectuat controale, anul acesta, în zeci de localități prahovene, pentru a stabili în ce măsură apa furnizată populației din diverse surse este bună pentru consum. Dacă în ceea ce privește sistemele centralizate nu au existat mari probleme, analiza probelor din sursele locale – fântâni publice, individuale, izvoare etc – au relevat că multe dintre acestea nu au apă potabilă, potrivit unor informații prezentate de Direcția de Sănătate Publică Prahova, la solicitarea noastră. Situația este îngrijorătoare mai ales în contextul în care ne confruntăm cu vreme secetoasă.
Concret, în primele șase luni ale acestui an, dintr-un total de 122 de probe bacteriologice preluate din apa furnizată din surse locale, 110 au fost necorespunzătoare, fiind descoperite bacterii coliforme, E coli, enterococi etc, iar dintre cele 121 de probe fizico-chimice, 37 au fost necorespunzătoare, specialiștii depistând în apă nitriți, nitrați, amoniu și turbiditate. Probleme au fost găsite în zeci de localități, printre care: Bertea, Câmpina, Cărbunești, Florești, Lipănești, Plopu, Posești, Provița de Jos, Bătrâni, Colceag, Drăgănești, Gherghița, Filipeștii de Tîrg, Iordăcheanu, Măgurele, Măgureni, Măneciu, Olari, Sălciile. În ceea ce privește apa potabilă distribuită prin sistem centralizat, din 3.051 de probe bacteriologice, 75 au fost necorespunzătoare, fiind găsite bacterii coliforme, E coli, enterococi, Clostridium perfringens etc, iar dintre 1.256 de probe fizico-chimice, 57 au fost necorespunzătoare, în sensul că prezentau urme de amoniu, fier, nitrați, dar și turbiditate. Potrivit specialiștilor, apa contaminată cu bacterii și sanitaţia deficitară generată de lipsa sau insuficienţa apei potabile este legată de transmiterea unor boli ca holeră, boli diareice acute, hepatita A, febră tifoidă /paratifoidă, dizenterie, leptospiroză, giardioză, iar consumul de apă contaminată cu substanţe chimice (nitraţi, nitriţi, plumb, mercur, cadmiu, pesticide, benzen, arsen etc.) poate avea efecte toxice sau cancerigene !
În mediul rural, reprezentanții DSP au descoperit lipsa autorizației sanitare de funcționare pentru stații de tratare a rețelelor de distribuție (în unele localități), neconformități în procesul de clorinare al apei la stațiile de aprovizionare, produse biocide în cantități insuficiente pentru dezinfecția apei din fântâni, amenajarea exploatarea și întreținerea necorespuzătoare a fântânilor publice, deficiențe în asigurarea protecției sanitare a acestora. În ceea ce privește sistemele centralizate de aprovizionare cu apă potabilă, cele mai frecvente probleme au fost tratarea, exploatarea și întreținerea necorespunzătoare a acestora. În localitățile în care s-a descoperit că apa nu mai era bună pentru consum, a fost recomandată aprovizionarea cu apă potabilă din surse alternative: apă îmbuteliată, cisterne cu apă potabilă etc. Direcția de Sănătate Publică a trimis și notificări în legătură cu problemele identificate atât operatorilor sistemelor centralizate de aprovizionare cu apă potabilă, cât și primăriilor responsabile de exploatarea și întreținerea fântânilor publice. Consumatorii au fost informați, la rândul lor, despre măsurile preventive de protecție a sănătății : interdicții sau restricții de consum apă, asigurarea și folosirea de surse alternative de apă potabilă, fierberea apei și consumul apei după răcire. Totodată, DSP a solicitat operatorilor și autorităților locale identificarea și eliminarea cauzelor poluării apei. Modul în care sunt respectate solicitările reprezentanților DSP și eficiența măsurilor luate pentru îmbunătățirea calității apei sunt urmărite lunar prin controale și retestări ale apei.
Și în anul 2016 s-au înregistrat probleme în ceea ce privește calitatea apei, în special a celei provenite din surse locale. Anul trecut au fost prelevate din sisteme centralizate de aprovizionare cu apă potabilă din județ 10.522 de probe și s-au efectuat 82.073 de analize, iar din surse locale au fost prevalate 573 de probe și s-au efectuat 2.625 analize, a precizat Rodica Vaszil, director executiv adjunct al DSP Prahova, în cadrul unei ședințe recente a Colegiului Prefectural. Datele prezentate fac parte din “Raportul anual asupra calității apei potabile – județul Prahova/2016”. De exemplu, probele bacteriologice necorespunzătoare prelevate din sursele locale au fost în proporție de 88,2%, probele fizico-chimice necorespunzătoare – în proporție de 27,4 %. În ceea ce privește analizele bacteriologice, acelea considerate necorespunzătoare au fost în proporție de 49,5%, iar analizele fizico-chimice necorespunzătoare – în proporție de 6%. Analizele fizico-chimice ale probelor prelevate din surse locale au arătat neconformități la următorii parametri: amoniu, nitriți, nitrați, turbiditate, duritate, iar analizele bacteriologice au relevat prezența E. Coli, a enterococilor, a bacteriilor coliforme etc. Printre localitățile în care s-au descoperit probleme, după analiza probelor preluate din apa furnizată din sisteme centralizate și cea din fântâni, pompe, s-au regăsit: Breaza, Bușteni, Sinaia, Azuga, Bărcănești, Fîntînele, Gorgota, Baba Ana, Drăgănești, Ceptura, Mănești, Olari, Râfov, Cerașu, Teișani, Valea Călugărească, Lapoș etc. Direcția de Sănătate Publică Prahova a dispus măsuri imediate pentru remedierea situației, iar acolo unde problemele au persistat și ulterior stabilirii acestor măsuri, au fost acordate sancțiuni: trei amenzi și două avertismente.
De asemenea, s-a decis că este necesară închiderea unor fântâni. În Prahova există 45 de operatori de sisteme centralizate de aprovizionare cu apă potabilă, 230 de zone de aprovizionare cu apă, 16 stații de tratare a apei, 1.328 de fântâni publice și peste 34.000 de fântâni individuale. Cele 104 unități administrativ-teritoriale au în componență 425 de localități, din care 292 beneficiază de sisteme de centralizate, iar în 133 de localități există surse locale – fântâni publice, individuale, pompe. Legea spune că distribuitorul/producătorul are sarcina de a asigura o cantitate minimă de apă necesară pe zi pentru un locuitor – mai exact 50 l, pentru acoperirea necesarului fiziologic, igienei individuale şi preparării hranei. În situaţii de calamităţi naturale, autorităţile publice locale trebuie să asigure populaţiei care nu are acces la apă potabilă o cantitate minimă de 5 l/persoană/zi de apă potabilă, potrivit raportului prezentat de DSP Prahova.