Copiii care sunt alăptaţi mai mult de doi ani prezintă un risc crescut pentru a dezvolta cavităţi dentare, potrivit unui studiu publicat recent în jurnalul “Pediatrics”. Pentru a ajunge la această concluzie, cercetătorii au analizat comportamentul alăptării şi consumul de zahăr în rândul a 1.129 de copii din Pelotas, Brazilia, informează cnn.com, preluat de MedLive.ro.
La vârsta de numai cinci ani, copiii au fost examinaţi pentru detectarea suprafeţelor dentare afectate de carii sau cavităţi dentare.
Cazurile grave au fost definite prin apariţia a minimum şase suprafeţe dentare afectate.
23,9% dintre copiii participanţi la studiu au avut cavităţi severe, iar 48% prezentau cel puţin o suprafaţă dentară afectată de carii.
Copiii care au fost alăptaţi cel puţin doi ani au avut un risc de până la 2,4 ori mai mare pentru a suferi de cazuri severe de afecţiuni dentare, prin comparaţie cu cei ce au fost alăptaţi mai puţin de un an, arată raportul cercetătorilor.
“Copiii alăptaţi vreme de peste 24 de luni sunt, de obicei, alăptaţi mult mai frecvent decât restul, chiar şi pe durata nopţii. Frecvenţa mare a alăptării şi alăptarea nocturnă face dificilă curăţarea dinţilor în prima perioadă de viaţă,” a declarat dr. Kare Peres, autoarea principală a studiului şi profesoară în cadrul Universităţii din Adelaide, Australia.
Cu toate acestea, studiul a constatat că alăptarea copiilor între 12 şi 23 de luni nu aduce un risc crescut. “Alăptarea frecventă, împreună cu zahărul din alimentaţia celor mici, explică rezultatele acestui studiu,” declară Marcia Violo, profesor de ştiinţele sănătăţii în cadrul Universităţii Porto Alegre din Brazilia, care nu a participat la acest studiu.
“Sunt de părere că există o asociere puternică între alăptare şi apariţia cavităţilor dentare atunci când alte aspecte contribuie la o dietă nesănătoasă – precum frecvenţa mare a alăptării, atât pe durata zilei, cât şi pe timpul nopţii, dar şi consumul de dulciuri şi bomboane,” mai adăugă acesta.
Studiul a arătat, de asemenea, o asociere puternică între caracteristicile socio-economice ce contribuie la creşterea riscului apariţiei cariilor dentare. În familiile cu un venit lunar mai mic, în care părinţii sunt mai puţin educaţi, copiii au avut un risc mai mare pentru apariţia cariilor, arată raportul cercetătorilor.
Un studiu efectuat pe aceeaşi temă în Brazilia a ajuns la concluzii similare, conform cărora alăptarea pe perioade mai lungi de 24 de luni au dublat riscul dezvoltării cariilor în rândul copiilor.
Doia alte studii de cercetare efectuate în Germania şi Italia au găsit astfel de asocieri, în timp ce un alt studiu condus de cercetătorii brazilieni nu au ajuns la aceleaşi constatări.
“Sunt de părere că extrapolarea rezultatelor noastre este pentru moment incertă. Rezultatele sunt valabile pentru populaţiile de model similar, ce practică alăptarea de lungă durată şi care au o expunere similară la fluor. Fluorul din apa potabilă poate preveni dezintegrarea dinţilor şi proteja împotriva apariţiei cariilor. Oraşul brazilian Pelotas a avut parte de aprovizionare cu apă fluorurată încă din 1962,” declară Dr. Karen Peres, autoarea principală a studiului de faţă.
În timp ce alăptatul poate avea o serie de beneficii chiar şi asupra sănătăţii dentare, cel mai important lucru de care mamele trebuie să ţină cont este prevenirea apariţiei premature a cariilor.
“Chiar şi laptele matern conţine zahăr şi, de aceea, trebuie să asigurăm curăţarea gingiilor celor mici după masă şi spălarea dinţilor de două ori pe zi cu pastă de dinţi ce conţine fluor. Vizita la medicul dentist este, de asemenea, importantă,” declară
dr. Ruchi Sahota, medic dentist şi purtător de cuvânt al American Dental Association.