Petre Apostol

În ciclism, finalul lunii iunie este destinat campionatelor naţionale, conform Uniunii Cicliste Internaţionale. Iar în România ediţia de anul acesta a Campionatelor Naţionale va avea loc chiar în Prahova, comuna Bucov fiind gazda evenimentului organizat de Asociaţia Judeţeană de Ciclism, în colaborare cu Federaţia Română de specialitate şi cu sprijinul Consiliului Judeţean Prahova.
Ajunsă la ediţia cu numărul 68, competiţia din Prahova şi-a dezvăluit, de curând, programul celor trei zile de concurs, din perioada 23-25 iunie. Primele două zile sunt rezervate probei de fond, care se desfăşoară pe un circuit de 23,5 kilometri, traseu folosit şi pentru etapa intitulată Drumul Vinului din cadrul competiţiei anuale Road Grand Tour, organizată tot de Asociaţia Judeţeană de Ciclism Prahova, condusă de antrenorul Constantin Ciocan.
Competiţia va începe vineri dimineaţă, de la ora 8:00, cu prezentarea concurenţilor, startul pentru categoriile elite şi U23 fiind programat de la ora 9:00, după care vor lua startul şi sportivii de la categoriile cadeţi şi junioare, precum şi cadete. Sportivii de la categoriile elite şi U23 vor avea de parcurs şase tururi, în vreme ce pentru cadeţi şi junioare sunt programate doar două tururi, iar la categoria cadete se concurează într-un singur tur.
După amiaza primei zile de concurs va fi destinată categoriilor juniori şi elite feminin, cu începere de la ora 13:45, odată cu prezentarea celor înscrişi, startul propriu-zis fiind programat la ora 14:30. Sportivii vor avea de parcurs patru tururi.
Ziua de sâmbătă, 24 iunie, va fi rezervată pentru sportivii amatori, competiţia fiind programată să înceapă de la ora 10:00. În ambele zile, startul şi sosirea la toate cursele desfăşurate vor avea loc în faţa primăriei din Bucov.
În ultima zi a campionatelor, duminică, 25 iunie, este programată proba de contratimp individual, care se va desfăşura pe un traseu care va pleca din zona parcării Adeplast, pe şoseaua DJ101D, în direcţia Moara Domnească, Buda, Palanca, Olari, dus-întors. Evenimentul va începe de la ora 8:00, cu prezentarea concurenţilor, în zona de start/sosire, iar primii care vor pleca pe traseu vor fi sportivii de la categoriile cadeţi şi junioare, de la ora 9:00, care se vor întrecere pe distanţa de 14,400 kilometri. În jurul orei 9:50, vor lua startul şi sportivii de la categoriile juniori şi elite feminin, care vor avea de parcurs 29 de kilometri, în vreme ce, de la ora 11:15, este programat startul categoriilor elite masculin şi U23, care vor concura pe distanţa de 39,400 kilometri.
După-amiaza va fi rezervată sportivilor amatori, de la ora 13:00 fiind programat startul categoriilor 19-29 ani şi 30-39 ani masculin, care vor concura pe distanţa de 30 de kilometri, în timp ce restul categoriilor vor începe de la ora 15:00, având de parcurs 14,400 kilometri.
Festivitatea de premiere este programată de la ora 16:15, la sediul Adeplast.
De menţionat că pentru categoriile de amatori înscrierea va începe de astăzi, cerinţele şi formularul de înscriere fiind publicate pe site-ul oficial al Federaţiei Române de Ciclism
(www.federatiadeciclism.ro).
Ediţia de anul trecut a Campionatelor Naţionale de Ciclism s-a desfăşurat la Deva, câştigător la proba de fond la elite masculin fiind Marius Petrache (Steaua), în vreme ce la proba de contratimp s-a impus Serghei Ţvetcov, component la acea dată al echipei italiene Androni Ciocatolli, în prezent revenit la americanii de la Jelly Belly.