Suma medie cheltuită pentru pensiile de urmaș în Uniunea Europeană în anul 2014 era de 431 euro pe locuitor, pe primele locuri fiind Luxemburg (1.608 euro pe cap de locuitor) și Danemarca (1.039 euro), iar la polul opus aflându-se statele unde aceste sume sunt mai mici de 60 de euro pe cap de locuitor, respectiv România (51 de euro), Marea Britanie (34), Letonia (23) și Estonia (9 euro pe cap de locuitor), arată datele publicate ieri de Oficiul european de statistică (Eurostat) şi preluate de Agerpres.
La nivelul Uniunii Europene, aproape 220 de miliarde de euro au fost cheltuite în anul 2014 sub formă de pensii de urmaș, acestea reprezentând aproape 6% din suma totală cheltuită pentru beneficiile sociale, adică un procent aproape echivalent cu cel cheltuit pentru șomaj (5%) și dizabilități (7%).
Ponderea pensiilor de urmaș în sumă totală cheltuită pentru beneficiile sociale variază de la peste 10% în Polonia și Grecia la mai puțin de 0,5% în Marea Britanie și Estonia. România se situează sub, dar în apropiere, de media din UE, devansând țări precum Olanda, Finlanda, Irlanda sau Suedia.