Bogdan Chitic

Plecată la Oradea, încă de la începutul săptămânii trecute, cu gândul de a ataca un loc pe podium la turneul final al Campionatului Național „sub 13 ani”, formația Clubului Sportiv Universitar Ploiești s-a întors acasă fără medalie, dar cu o experiență din care, cu siguranță, a avut ce învăța. La capătul unor meciuri deschise oricărui rezultat, doar primul disputat de „universitari” în grupe, precum și ultimul, pentru locurile de clasament, încheindu-se la diferențe mari de scor, băieții pregătiți de Elena Stan și Ivan Gemaljevic s-au clasat pe locul 7, bifând cea mai bună performanță a unei echipe ploieștene, din ultimii ani, la această categorie.
Campioni la baby-baschet în 2014, la Craiova, locul 5 în Liga Națională de minibaschet, anul trecut, la Mangalia, și, acum, poziția a 7-a în Campionatul Național de profil „U13”. Toate aceste repere ale formației prahovene pot indica, la prima vedere, un ușor regres, dar cine oare nu și-ar dori să ajungă, an de an, între cele mai bune opt echipe din țară?! Evident, la momentul actual, un loc 7 pentru micuții baschetbaliști ploieșteni nu poate echivala cu bucuria unei medalii cât mai strălucitoare, dar, la Oradea, istoria turneului final s-a scris, de cele mai multe ori, pentru Proleasing CSU Ploiești, în jumătăți de minut, secunde sau decizii de moment.
Astfel, după o înfrângere clară în meciul de debut, scor 30-54, cu CS Dinamo CSȘ 6 București, au urmat două „finale” pentru ieșirea din grupe și avansarea între primele patru formații, cu ACS Baller Otopeni și Panathinaikos PBA București. Cu siguranță, meciul care a durut cel mai tare a fost cel cu formația ilfoveană, controlat pentru mai bine de 30 de minute, dar pierdut, în cele din urmă, scor 48-55. A fost jocul care a năruit speranțele „alb-albaștrilor” la calificarea în semifinalele competiției, pentru că, după acest eșec greu de digerat, a urmat un altul la o diferență și mai mică, scor 47-49, cu Panahinaikos. Trimiși să joace pe tabloul locurilor 5-8, elevii Elenei Stan nu și-au revenit nici în partida cu U-BT Cluj Napoca, scor 51-54, dar au făcut-o, în cele din urmă, în „revanșa” cu Panathinaikos, scor 58-36, practic în meciul pentru locurile 7-8.
La capătul unui turneu extenuant și cu o mare încărcătură emoțională pentru tinerii baschetbaliști ploieșteni, în care balanța a încliniat spre „dezamăgire” în ultimele două jocuri din grupe, așa cum la fel de bine putea plana către „bucurie”, prin calificarea în semifinale, tragem o concluzie pertinentă. La Oradea, nu a fost să fie momentul de glorie al „universitarilor”, dar, dacă aceștia vor păstra formula existentă pentru următorii 2-3 ani, putem asista, de ce nu, la o performanță încununată cu o medalie, în sezoanele viitoare, pe tabloul Campionatelor Naționale de categorie superioară.

Clasament final CN „U13”, sezonul 2016-2017

1. CS Dinamo CSȘ 6 București
2. LPS Bihorul Oradea
3. ABC Laguna București
4. ACS Baller Otopeni
5. U-BT Cluj Napoca
6. CSȘ Nr. 4 București
7. Proleasing CSU Ploiești
8. Panathinaikos PBA București